Pet pesama da pokrenemo leto

Spori tempo, zavodljiva melodija... Čista ljubav dok sunce pecka. Klasik "Summertime", neprevaziđeni Ela Ficdžerald i Luj Armstrong i sve podseća na baš ono zbog čega volimo leto. Leto, dobro nam došlo, zbog svega onoga što volimo kada ti dođeš! I Bili Holidej je volela "Summertime" koliko i mi.

Saundtrek leta, mladosti, bivše Jugoslavije... Mladići kroz sunčane naočare "šacuju" devojke koje baš samo to i žele. Seksi glas mladog Darka Rundeka, njegov stari Haustor i "Djevojke u letnjim haljinama volim" - zauvek. Pa nije slučajno i Brus "The Boss" Springstin prizivao "Girls In Their Summer Clothes".

A šta se leti radi nekako najopuštenije? Pa upoznaju dečaci i devojčice. Kao da je briga manje, zato se i dešavaju ljubavi na prvi pogled. Baš kao što se desilo Deniju i Sendi iz filma "Brilijantin". Mislite da je sedamdesetih bilo drugačije? Oh, ne... "Summer Nights" su i tada bile inspirativne, kao i danas. Lepo kaže K.D. Land, sve je to "Summer Fling".

Samo, nemoj da ti se pamet potpuno pomuti. Leto zna i da bude varljivo. Puno ti toga da, a onda ti nešto oduzme, taman da te drži u pripravnosti za predstojeću jesen. Nekada se i tebi, kao i Bananarama-devojkama, može destiti da sediš na vrelom asfaltu i lažno se smeješ jer... nekada se desi i "Cruel Summer". Ili kako Abba kaže "Our Last Summer".

Nekada nije loše biti ni u gradu tokom leta. Ima on tada drugačiji puls... Vreo, a miran. Kao da je više mogućnosti. Još šezdesetih godina su Lovin' Spoonful sve ubedili da je "Summer in The City" sasvim u redu ideja. Mada, ko bi mogao da kaže "ne" kada The Beach Boys nude, redom: Aruba, Jamaica, Bermuda, Bahama, Key Largo, Montego i onda, za kraj, "Kokomo"... Život! Stigneš brzo, a onda sve natenane!

Specijalan dodatak: Pet apsolutnih Nadlanu.com favorita za sve koji leti potpuno polude!
Koop - Summer Sun
Weezer - Island In The Sun
Elvis Presley - Summer Kisses, Winter Tears
Suba - Felicidade
Texas-Summer Son

Pogledajte još