STOMP ponovo u Beogradu

Plesačko-perkusionističi ansambl STOMP je umetnost bez reči koja je razumljiva svima. Svoj univerzalni jezik članovi grupe, stvaraju pokretima i „sviranjem“ na nesvakidašnjim instrumentima poput kutija šibica, razbacanog peska, plastičnih flaša, metli, novina, kanti sa bojom.. Osam izvođača, na sceni su individue koje pojedinačnim izrazom i sopstvenim stilom zajedno stvaraju praznik kreativnosti, veštine i humora. Iako je šou veoma precizno koreografski uvežban i orkestriran, svaki umetnik na sceni ima prostor da iskaže svoju kreativnost, čime vas može navesti da pomislite da je šou stvar puke improvizacije a ne do savršenstva uvežbane koreogafije.

Nije važno da li ste ljubitelj klasike, popa ili nekog drugog muzičkog žanra, doživećete STOMP jer je to ritam zajednički svim kulturama. Nestvarna kombinacija, ritma, pokreta tela i humora nagovoriće vas da kao i milioni gledalaca širom sveta, kroz smeh i aplauz, postanete stompovac.

STOMP je nastao u gradu Brajtonu (Brighton) u Velikoj Britaniji u leto 1991. godine. Osnivači grupe su Luk Kresvel (Luke Cresswell) i Stiv MekNikolas (Steve McNicholas) prvi put su radili zajedno kao članovi uličnog benda i teatar grupe. Desetogodišnju saradnju krunisali su osmišljavanjem i izvođenjem originalnog STOMP šoua koji je izveden u Blumsberi pozorištu u Londonu 1991. godine, što se smatra početkom nastanka ansambla STOMP. U prvom originalnom performansu grupa je brojala sedam članova, a u jesen iste godine pridružio im se i poslednji član Fiona Vilks (Fiona Wilkes).

Za samo dve godine od nastanka STOMP performans doživljava vrtoglavi uspeh, ne samo u matičnoj Velikoj Britaniji, već i pred publikom širom sveta. 1994. godine nakon rasprodate sezone u Sadler's Wells Theatre u Londonu, STOMP dobija Oliveir nagradu za najbolju koreografiju.

1995. godine, sa produženom verzijom šoua u kojoj je učestvovalo i do 30 izvođača, i koja je najviše izvođena u Melburnu i na atinskom Akropolju, STOMP je probio sve rekorde prodaje karata koje je davne 1972. postavio Frenk Sinatra.

Prvi nastup u Americi su imali 1994. godine u Njujorku u Orfej teatru koji se danas smatra kućom STOMP produkcije. U pomenutom teatru su 2006. godine proslavili svoj 5.000-iti nastup i lansirali kampanju STOMP OUT LITTER.

Osnivači, Stiv i Luk režirali su, 1997. godine, TV specijal od 45 minuta pod nazivom STOMP OUT LOUD za koji su dobili četiri nominacije za Gremi nagradu. 1998. izdali su prvi video i DVD STOMP OUT LOUD koji je pušten u prodaju širom sveta. Oni su 2006. godine osnovali novi ansambl Lost and Found Orchestra, koji je oborio sve rekorde posećenosti u Sidnejskoj operi. Luke Cresswell bio je nominovan za Oskara za film “Brooms”, dok su obojica kao ko-reditelji bili nominovani za Emi nagradu za video STOMP OUT LOUD i osvojili nagradu Imax za film Pulse.

STOMP je takođe učestvovao u mnogim reklamama.

Danas postoji nekoliko produkcija STOMP-a koje nastupaju sirom sveta i svaka je karakteristična na svoj način. U Evropi aktivno nastupaju tri STOMP grupe koje su nastale u Velikoj Britaniji a na Brodveju imaju stalnu postavku za koju se uvek traži karta više.

Entertainment Weekly 2008. godine uvrstio je STOMP na listu 50 najboljih izvođača u periodu od 1983. do 2008. god.

Ulaznice po ceni od 1900 do 3500 dinara kao i specijalne VIP ulaznice uz binu po ceni od 4500 dinara možete kupiti ovde:

28. novembar:
(old_image)

29. novembar:
(old_image)

30. novembar:
(old_image)

1. decembar:
(old_image)

Pogledajte još