Nove grčka vlada sa 16 ministara

BEOGRAD/ATINA, 20. juna 2012. (Beta) - Sastav nove vlade Grčke koju, uz podršku socijalista i umerene levice, predvodi lider desnice Andonis Samaras, biće objavljen u četvrtak, izjavio je jedan vladin izvor.

Mediji su u početku pominjali objavljivanje sastava vlade u sredu uveče, da bi novi ministar finansija mogao već u četvrtak u Briselu predstavlja Grčku na sastanku Evrogrupe.

Ali bankar Vasilis Rapanos koji je najavljivan za to mesto, na kraju ne ide na taj sastanak, te će Atinu tamo predstavljati ministar finansija njene dosadaašnje, prelazne vlade, Georgios Zanias, rekao je izvor.

Rapanos, veteran grčkog ekonomskog menadžmenta, blizak socijalistima, potvrdio je novinarima da će "verovatno" preuzeti portfelj finansija.

Po tvrdnjama medija, nova vlada će obuhvatiti i ličnosti iz socijalističkog tabora i sa levice, ali ne i zvaničnike te dve stranke.

Kako javlja atinski Radio Skai, nova vlada će, za grčke prilike, biti mala - 16 ministara i 12 zamenika, i u njoj će biti neuobičajeno mnogo vanstranačkih eksperata-tehnokrata.

Novina je što se ponovo formiraju ministarstva trgovačke mornarice i turizma, dve najlukrativnije privredne delatnosti Grčke.

Pogledajte još