Parastos nastradalima na Miljevačkom platou

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) - U crkvi Svetog Marka u Beogradu u četvrtak je služen parastos za 40 Srba ubijenih pre 20 godina na Miljevačkom platou kod Drniša, u Hrvatskoj.

U napadu hrvatske vojske stradali su pripadnici srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou 21. juna 1992. godine. "Taman kad su Srbi pomislili da je došao mir na prostore Krajine dogodio se ovaj stravičan zločin", kazao je predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.

On je naveo i da odgovorni za ovaj zločin, ni nakon dve decenije, još nisu odgovarali.

Prema ranije objavljenim podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", napad na srpske snage odigrao se u prisustvu jedinica Unprofora, a većina ubijenih je masakrirana posle predaje.

"Veritas" je preneo i svedočenja preživelih da su tela stradalih bacana u krašku jamu u blizini zaseoka Bačić, odakle su izvadjena posle dva meseca, u prisustvu hrvatskih vlasti i medjunarodnih posmatrača. Identifikacija većine pronadjenih trajala je dva meseca, dok identitet nekih ubijenih ne može da se utvrdi ni danas.

Prema navodima "Veritasa", zločin na Miljevačkom platou snimljen je kamerom, a video kaseta se iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

Pogledajte još