Otkrivena mreža pomagača Ratka Mladića

BEOGRAD - Tužilaštvo je došlo do podataka o načinu kretanja Ratka Mladića i Župljanina i otkrilo ukupno deset osoba koje će biti osumnjičene za pomaganje i skrivanje haških optuženika, piše list Danas pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Prilikom nedavne posete Beogradu glavni haški tužilac Serž Bramerc tražio je od Tužilaštva rezultate u vezi sa istragom o pomagačima ovih haških optuženika, a u polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN naveo je da je to tužilaštvo „zabrinuto zbog količine informacija kojima raspolaže Srbija o ljudima koji su pomagali beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću da se skrivaju tako dugo“.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević održaće u petak konferenciju za novinare na kojoj će biti reči o postupku koji se vode protiv okrivljenih za pomaganje u skrivanju haških begunaca.

Beogradski mediji, kao i javnost nagađaju da je među onima koji su pomagali skrivanje Mladića bilo i visokih fukcionera.

Uostalom, kako bi inače bilo moguće da su ga građani viđali na javnim mestima u Beogradu u vreme kada je već bila ustanovljena saradnja Srbije sa Haškim tribunalom.

Ono što je bila "javna tajna", biće uskoro zvanično javno.

Ratko Mladić uhapšen je 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Njemu se trenutno sudi pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

OPTUŽNICA KAO ZA KARADŽIĆA
Po istoj optužnici, kao za Mladića, Tribunal već dve godine sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Početkom maja, tužioci su završili izvođenje dokaza protiv Karadžića, koje su počeli u aprilu 2010.

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Prema optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije trebalo je da budu uključene u jedinstvenu srpsku državu.

Pogledajte još