Zemlje u razvoju traže veće angažovanje razvijenih drzava

RIO DE ŽANEIRO, 21. juna 2012. (Beta-AP) - Lideri zemalja u razvoju oštro su u četvrtak kritikovali kolege iz bogatijih država tokom konferencije o održivom razvoju "Rio+20" u Rio de Žaneiru, tvrdeći da je istorijska odgovornost industrijalizovanih zemalja da očiste planetu.

Predstavnici razvijenih zemalja su, s druge strane, rekli da brze promene ekonomskog poretka i razvoj država kao što su Kina, Brazil i Indija, znače da sve zemlje treba zajedno da rade na zaštiti životne sredine.

Predsednik Kube Raul Kastro sumirao je stav zemalja u razvoju, istakavši da evropske sile i SAD moraju više da doprinesu čišćenju planete i sprečavanju klimatskih promena, jer troše više prirodnih resursa na svom putu ka statusu razvijenih zemalja.

Bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland, koja je vodila komisiju UN koja je pomogla da koncept održivog razvoja privuče svetsku pažnju pre 25 godina, ocenila je da završna deklaracija samita ne čini dovoljno da čovečansto krene putem održivog razvoja.

Na konferecniji UN o održivom razvoju u Rio de Žaneiru učestvuju 193 zemlje, ukljčujući Srbiju, a oko 50.000 učesnika razmatra stotine pitanja o mogućnostima ekonomskog razvoja bez uništavanja životne sredine i prirodnih resursa.

Mnoge delegacije i aktivisti osudili su deklaraciju koja treba da bude potpisana na kraju trodnevnog samita, a koja je napisana pre početka samita.

Pregovarači su mesecima radili na dokumentu koji se bavi nizom pitanja, od smanjenja siromaštva do veće zaštite okeana i "zelenoj ekonomiji".

Mnogi aktivisti su se žalili da je dokumentom jedva učinjen neki napredak posle prvog Samita o zemlji 1992. godine.

naz/dar

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.