Viminacijum: Ispod mamuta pronađeno i zlato

Aarheolozi su u četvrtak u Viminacijumu, u podnožju brega Nosak gde su pronašli fosile mamuta, otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere. U njima su pronađeni izuzetno vredni komadi finog nakita, uljane lampe i drugi antički predmeti.

Ali ni to nije sve, kako pišu Novosti, uz groblje mamuta, otkriven i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Sve do sada verovalo se da je ovde bila močvara van grada Viminacijuma, a sada se sve okrenulo naglavačke i očekujemo otkrivanje velike nekropole", kaže arheolog mr Ilija Danković.

"Pošto su se Rimljani sahranjivali duž puteva, najverovatnije se ovde negde nalazi i put ka istaknutom logoru-karauli lederati, današnjem Ramu, koga već dugo tražimo".

Arheologe iznenađuje što se nekropola nalazi na mestu s koga je rudarski bager očistio podnožje lesnog brda, u kome se oko 100 metara dalje nalaze fosili mamuta.

(old_image)

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum kaže da se predstava o tome šta je bio Viminacijum menja: Viminacijum je bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda smo naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem, pa očekujemo da će biti još takvih netaknutih grobova.

U potrazi za novim otkrićima stručnjaci Arheološkog instituta SANU rade u žutoj ravnici nalik na površinu Meseca koju su napravili ogromni rudarski bageri. Rade po vrućini u površinskom kopu uglja Drmno i u oblacima sitne lesne prašine. Tu prašinu, koja izuzetno štipa grlo,  vetar ponovo diže u vazduh posle nekoliko stotina hiljada godina, kad su je do ovde prvi put doneli orkani s evropskih lednika, pišu Novosti.

Pogledajte još