Protest Žena u crnom i protivnika rehabilitacije

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) - Pripadnice "Žena u crnom" i partizanskog pokreta odvojeno su u petak u Beogradu protestovali ispred zgrade Višeg suda zbog procesa rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića ocenjujući da se time rehabilituje ideologija poražena u Drugom svetskom ratu.

Ispred zgrade suda su se okupile i pristalice četničkog pokreta, a grupacije je razdvajao veliki broj policajaca.

Koordinatorka organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović rekla je novinarima da se takvim procesima rehabilituje fašizam, ali i stvaraju novi problemi u regionu.

Okupljeni su do početka procesa u 12 sati naizmenično pevali partizanske i četničke pesme. Takodje, pristalice partizanskog pokreta nosile su zastave Komunističke partije i poruke "Komunisti jedini oslobodioci".

S druge strane, pristalice četničkog pokreta nosili su transparent "Ponosni smo na Čičina dela, uz njega je Srbadija cela".

"Žene u crnom" nosile su poruke "Stop falsifikovanju istorije" i "Predsedniče Nikoliću, odrecite se titule četničkog vojvode".

Pred Višim sudom nastavljen je postupak rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

Pogledajte još