fbpx

Svetska kriza i prostitutke u Srednjoj Evropi

Varšava, Beta, specijalno za "Nadlanu"

Globalna ekonomska kriza udarila je i na najstariji zanat na svetu. Kako gde i kako na koga. Dok lepotice noći na češkoj seks-autostradi E55 prema Nemačkoj i u pograničju očajavaju što su pale kao prva žrtva restrikcija kućnih budžeta suseda Nemaca, poljske su oduševljene jer pred ovaj „krizni“ Božić, začudo, ne mogu da savladaju navalu mušterija.
U nedelji pred Božić imamo dva puta više klijenata nego obično“ kažu u jednoj od, eufemistički rečeno, „agencija za pratnju“ u Gdanjsku. Prema anketama za poljski list „Djenjik“ duplo više posla imaju i erotski klubovi i javne kuće a Varšavi, Krakovu, Vroclavu i drugim velikim gradovima, iako su koliko pre tri, četiri godine u vreme praznika zvrjale prazne.

Imam dva puta više vožnji do javnih kuća nego normalno, a i bakšiš je solidniji“, potvrđuje jedan varšavski taksista da lek protiv kombinovanog stresa od božićnih priprema i svetske krize, koja se već oseća i u novčanicima Poljaka, ovdašnji prosečni gospodin Kovalski pokušava da nađe u naručju prostitutki.

Kod kuće je stres. Sređivanje stana, treba pomoći ženi u kuhinji, kupiti poklone, pripremiti se psihički za posetu tasta i tašte. Muškarac u te dane mora na sve da klima glavom da žena ne džvanjka. Ne čudim se što gospoda žele da od toga malo pobegnu“, tumači taj taksista.

Drugačije objašnjenje novog fenomena koja je izazvala kriza kod prosečne poljske gospode Kovalskih ima ovdašnji poznati seksolog Zbignjev Izdebski:

Javne kuće i agencije za pratnju imaju sada specijalne praznične promotivne akcije i popuste. A takođe tu su i redovne mušterije koje već poznaju dame u agenciji i za njih je božićna poseta kao da posećuju širu porodicu“, rekao je Izdebski.

U anketama za obimne studije, koje je Izdebski godinama pravio zajedno sa saradnicima sociolozima, do sada nisu nikada naišli na slučaj da se za prostitutke strpljivo čekalo u redu, kao što je ovih dana bilo u Varšavi.

Tipičan božićni klijent je oženjen, obično dobrostojeći Poljak između 35 i 45 godina, dok preostalih dana godine javne kuće posećuje šaroliko društvo muškog roda svih starosti mahom od 18 do 60 godina.


Daša Pavlović

22.decembra 2008.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.