Nezdrava - zdrava hrana

Nutricionisti širom sveta preporučuju da izbegavamo nezdravu hranu i da sve te namirnice zamenimo zdravijim alternativama. Zdrava hrana je uvek bolji izbor od brzih rešenja koja su često puna masnoće i nezdravih sastojaka, ali neke od tih namirnica, iako se reklamiraju kao izuzetno zdrave, zapravo su prikriveno nezdrave za naše organizam, prenosi sajt "Vita" savete nutricionista.

Pre nego što sledeći put posegnete za zdravom verzijom nekog slatkiša na primer, pročitajte sastojke jer biste mogli da se jako iznenadite.

Energetske pločice
(old_image)

Energetske pločice sadrže puno proteina i vlakana zbog kojih se osećamo sito, ali ipak mogu da sadrže i mnogo kalorija. To ne bi bio problem kada bismo jedan manji obrok zamenili energetskom pločicom, ali većina ljudi ovu poslasticu smatra samo malim zalogajem nakon već pojedenog obroka. Ako već želiš brzinski zalogaj, možeš slobodno da prosečnu energetsku pločicu zameniš npr nezdravim Snickersom, koji se sa svojih 280 kalorija ne razlikuje mnogo od ovih zdravijih verzija, i slobodno uživaj.

Musli - pahuljice

Opštepoznate kao veoma zdrave, one često sadrže puno šecera, a one koje se reklamiraju da su sa niskim udelom masnoće, upravo šećerom popunjavaju tu "prazninu". Porcije žitarica deluju kao da sadrže malo kalorija, međutim, to je zbog toga što su porcije veoma male, pa je lako preterati u količini misleći kako se hranimo zdravo. Pahuljice su kalorične i trebalo bi ih samo posuti po jogurtu, a definitivno bi trebalo da izbegavaš preterano unošenje ovog, naizgled, zdravog obroka u organizam.

Salate

(old_image)

Puno povrća i malo kalorija - salate zvuče kao savršen obrok koji je dobar za naše zdravlje. Ali, salate su često velika zamka za ljude koji pokušavaju da se zdravo hrane, jer iako same po sebi nisu loše, često ih obogaćujemo raznim prelivima, a klasični dresing tako može običnu salatu da pretvori u lisnatu verziju čizburgera. Ako jedeš salatu kako bi smanjila unos kalorija, pobrini se da to ne bude uzaludan posao tako što ćeš je nalivati kaloričnim prelivima, jer i ova zdrava namirnica može itekako da deblja.

Frape

Porcija tekućeg voća čini se kao idealna zamena za međuobrok, a osim što ima malo kalorija, deluje i jako zdravo. Unositi voće u organizam je važno, ali upravo u frapeima dobre strane voća nadjačavaju one loše strane, kao što su dodani šecer i jogurt ili punomasno mleko. Zdrav napitak tako može da postane kalorijska bomba, a šećer će poništiti sve one dobre stvari koje smo hteli da iskoristimo iz frapea. Frape možeš da zameniš prirodno ceđenim sokom od pomorandže, a ako ne dodaješ šecer, to će biti pravi zdravi napitak koji služi izvornoj svrsi.

Jogurt

Zdrav obrok koji sadrži mnogo kalcijuma ponekad može biti upravo suprotno - mnogi jogurti su napravljeni od punomasnog mleka, a oni voćni sadrže pretežno džem koji je prepun šećera. Zameni svoj jogurt s velikim procentom masnoće onim manje masnim, a voćni jogurt napravi sama dodavanjem svežeg voća u običan jogurt.

Suši

Ova zdrava hrana iz Japana deluje sasvim bezazleno, ali takođe može da skriva brojne nezdrave sastojke. Rolnice sušija same po sebi nisu nezdrave, ali razni sosevi koji dolaze u ponudi s njima pretvaraju ovo niskokalorično jelo u pravo malo oružje za debljanje. Uvek proveri šta naručuješ, kako ne bi halapljivo trpala u usta svaki zalogaj misleći da si u sigurnoj zoni, jer i suši može da goji.

Pogledajte još