Klinton: Potrebno preduzeti praktične korake

ECO-SVET-SAMIT

RIO DE ŽANEIRO, 22. juna 2012. (Beta) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je u petak da je potrebno preduzeti praktične korake kako bi se rešili problemi životne sredine i promovisao održivi razvoj, ali i pozvala svetske lidera da u tom cilju saradjuju s privatnim sektorim.

"U 21. veku jedini moguć razvoj je održiv razvoj. Jedini način da se obezbedi dugotrajan napredak za sve jeste očuvanje naših resursa i zaštita zajedničke životne sredine", izjavila je Hilari Klinton završnog dana konferencije UN o održivom razvoju "Rio+20" u Rio de Žaneiru.

Ona je najavila neke od inicijativa koje će pokrenuti SAD, medju kojima je saradnja s više od 400 kompanija u nastojanju da zaustave krčenje šuma, kao i 20 miliona dolara subvencija za pokretanje projekata čiste energije u Africi.

Na konferenciji su učestvovale delegacije iz 193 zemlje i oko 50.000 ljudi, a pored državnih zvaničnika, u Rio de Žaneiru su se okupile hiljade ljudi iz nevladinog sektora, od grupa latinoameričkih urodjenika do aktivista za zaštitu ljudskih prava, životne sredine, sindikata...

U Rio de Žaneiru istovremeno je održan i Narodni samit, čiji su učesnici tražili radikalnije mere u zaštiti životne sredine.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su nezadovoljstvo ishodom konferencije, tvrdeći da svetski lideri nisu uspeli da se usaglase po pitanju mera koje je potrebno preduzeti i da se nisu obavezali ni na šta.

Pogledajte još