Tijanić: Ja sam za momentalno ukidanje pretplate

Tijanić je povodom inicijative za ukidanje tv pretplate rekao:

- Nekada je to pokazivanje snage ljudi skrivenih iza političkog teatra. Nekad je samo snažan napad gluposti. Ali, medijski gledano, ja sam za momentalno ukidanje pretplate uvedene odlukom srpske vlade i parlamenta još 2002.

Ukidanjem, RTS bi bio pošteđen dve trećine napada koji proističu što iz lobističkih grupa, što iz podsticanog ubeđenja mnogih građana da im se neopravdano naplaćuje televizijski harač - rekao je Tijanić.

Direktor RTS-a je rekao da praktično, Beograd i Novi Sad izdržavaju javne servise Srbije i Vojvodine, prenose beogradske agencije.

- Time pretplata i njena naplata postaju izvor nezakonite neravnopravnosti građana: jesu li jedni ludi što plaćaju, jesu li ostali previše siromašni da plaćaju? – upitao je on.

Tijanić je rekao da se protivi prinudnoj naplati TV pretplate i da to nikad nije dobro rešenje.

- Kakvo je to finansijsko rešenje za javni servis da ljudima, bez obzira na pravnu valjanost sudske odluke, uzimaju stvari iz kuća i stanova pa nam donose šporete i frižidere u Takovsku? Šta ćemo, da otvorimo komision – kaže Tijanić.

On je ocenio da je javnom servisu za puno funkcionisanje godišnje potrebno oko 60 miliona evra od pretplate i 23 od marketinga, kao i da je ta medijska kuća prošlu godinu završila sa malim dobitkom, ali da ovu neće.


Pogledajte još