Godina sporta

Godinu koja ostaje iza nas, iz sportskog ugla, obeležile su XXIX Olimpijske igre u Pekingu, ali prema broju trofeja koji su osvojeni za Srbiju ovo je svakako bila godina tenisa. Deset puta smo se radovali nakon finala velikih turnira, a po jedan trofej na grend slemovima osvajali su Ana Ivanović, Zimonjić i Đoković. Milorad Čavić je svoj talenat potvrđivao nekoliko puta tokom godine, a najviše uzbuđenja nam je doneo tokom Olimpijade, za vreme čuvene trke i finala sa Majklom Felpsom.

Ove godine smo mnogo više očekivali od odbojkaških reprezentacija, košarkaša, pa i vaterpolista. Fudbaleri su nas prijatno iznenadili u novim kvalifikacijama za svetsko prvenstvo, a redovi koji slede ulaze u istoriju kao najznačajnija sportska obeležija 2008. godine. 


JANUAR 2008:

AUSTRALIAN OPEN: Uspeh naših tenisera u 2008. najavio je Novak Đoković na samom početku godine, nakon trijumfa na Australian Open-u. Đoković je u finalu pobedio Congu, a u ženskoj konkurenciji Ana Ivanović je u finalu izgubila od Marije Šarapove.

"Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan i koliko sam vam zahvalan. Posebno zato što ste ustajali rano ujutru da bi gledali naše mečeve, odlazili ranije iz škole i sa posla", rekao je Đoković navijačima koji su njegov uspeh proslavili na velelepnom dočeku ispred skupštine grada.

Nenad Zimonjić se na AO plasirao u finale mešovitih parova.

DUŠAN Duda IVKOVIĆ: Proslavljeni košarkaški stručnjak postavljen je za novog selektora našeg nacionalnog tima. Ugovor je potpisan na 4 godine.

BOBI FIŠER: Šahovski velemajstor i bivši svetski šampion, preminuo je 18. januara u 65. godini.

MERION DŽOUNS: Bivša olimpijska i svetska šampionka u atletici osuđena je na šest meseci zatvora zbog korišćenja steroida i učestvovanja u čekovnim prevarama.

FEBRUAR 2008:

FED KUP: Srpske teniserke su u Budimpešti, predvođene Anom Ivanović i Jelenom Janković, obezbedile plasman u polufinale prve grupe Evroafričke zone Fed kupa, nakon pobede nad timom Rumunije.

SP STONI TENIS: Kinezi su u obe konkurencije odbranili naslove svetskih prvaka. U muškoj konkurenciji naš tim je zauzeo 19. mesto, a u ženskoj 27.

GEMAX OPEN: Hrvatski teniser Roko Karanišić osvojio je trofej Gemaksovog čelindžera, pošto je u Beogradu u finalu savladao Nemca Filipa Petcnera sa 2:1.

DEJVIS KUP – MOSKVA: U 1. kolu Svetske grupe Srbija poražena od Rusije sa 3:2. Boje Srbije branili Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Viktor Troicki i Janko Tipsarević.

(old_image)
MART 2008:

INDIJAN VESL: Novak Đoković osvojio Masters nakon pobede u finalu ptotiv Mardija Fiša.

Ana Ivanović u finalu Indijan Velsa trijumfovala protiv Svetlane Kuznjecove.

FORMULA 1 – AUSTRALIJA: Pobeda Luisa Hamiltona
FORMULA 1 – MALEZIJA: Pobeda Kimija Raikonena

EP PLIVANJE – AJNDHOVEN: Milorad Čavić osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara delfin

APRIL 2008:

FED KUP: Pobedom nad timom Hrvatske u Zagrebu naše teniserke obezbedile plasman u Svetsku grupu FED Kupa. Za Srbiju nastupale: Teodora Mirčić, Ana Ivanović, Jelena Janković i Ana Jovanović

21. BEOGRADSKI MARATON: Pobednici: Natalija Chatkina (Belorusija) i William Kwambai Kipchumba (Kenija)

FORMULA 1 – BAHREIN: Pobeda Felipea Mase
FORMULA 1 – ŠPANIJA: Pobeda Kimija Raikonena

133. VEČITI DERBI: Crvena Zvezda – Partizan 1:1
134. VEČITI DERBI (KUP, ½ finale): Crvena Zvezda – Partizan 0:2 

MAJ 2008:

FK PARTIZAN: Finale Kupa, Partizan pobedio Zemun sa 3:0 i potvrdio osvajanje duple krune

LIGA ŠAMPIONA, MOSKVA: Čelsi – Mančester Junajted 1:1 (5:6)

KUP UEFA: Zenit u finalu savladao škotski Rendžers sa 2:0

WTA RIM: Jelena Janković u finalu savladala Aliz Korne
ATP RIM: Novak Đoković u finalu savladao Vavrinku

EVROLIGA, MADRID: U finalu Evrolige CSKA Moskva savladala Makabi Tel Aviv sa 91:77

ŽASTIN ENAN: Objavila povlačenje iz profesionalnog tenisa

FORMULA 1 – TURSKA: Pobeda Felipea Mase
FORMULA 1 – MONAKO: Pobeda Luisa Hamiltona 

(old_image)
JUN 2008:

Rolan Garos: Ana Ivanović osvaja svoj prvi grend slem u karijeri i dolazi do pozicije broj 1 na WTA listi:

"Nikada nisam verovala da ću doći do ovakvog uspeha. Sanjala sam o tome, ali nisam verovala da će mi se snovi ostvariti", rekla je Ivanovićeva tom prilikom.

U muškoj konkurenciji titulu je osvojio Rafael Nadal.

SVETSKA LIGA – VATERPOLO: Srbija u finalu, u Đenovi, savladala tim SAD-a

EP FUDBAL: Novi šampion Evrope postao je tim Španije, koji je u finalu savladao Nemačku sa 1:0. U borbi za finale Španci su bilo bolji od Rusije sa 3:0, a Nemačka je trijumfovala nad Turskom sa 3:2.

I posle ovog šampiona Nemačka je ostala na vrhu kao najuspešnija na dosadašnjim takmičenjima. Panceri su tri puta do sada postajali prvaci kontinenta, a takođe su i reprezentacija sa najviše učešća na evropskim prvenstvima - 10.

NBA FINALE: Boston je nakon 6 mečeva protiv LA Lejkersa osvojio šampionski prsten

FORMULA 1 – KANADA: Pobeda Roberta Kubice
FORMULA 1 – MONAKO: Pobeda Felipea Mase

JUL 2008:

VIMBLDON: Nenad Zimonjić pravi najveću uspeh u karijeri i stiže do pobede na Vimbldonu u paru sa Danijelom Nestorom:

Do ovog Vimbldona osvojio sam 21 titulu na različitim turnirima, uključujući tri grend slem trofeja u mešovitom dublu, ali ništa ne može da se poredi sa ovim“, rekao je Zimonjić nakon povratka iz Engleske.

Rafael Nadal je postao drugi Španac u istoriji koji je trijumfovao na Vimbldonu, a pre njega to je pošlo za rukom Manuelu Santani 1966. godine.
U ženskoj konkurenciji sestre Vilijams su dominirale, i u međusobnom duelu pobedu u finalu ostvarila je Venus. Amerikanke su trijumfovale i u ženskom dublu.

EVROPSKO PRVENSTVO – VATERPOLO: Srbija pobedila u ½ finalu tim Mađarske, a u finalu poražena od Crne Gore

SVETSKA LIGA – ODBOJKAŠI: Reprezentacija Srbije je u ½ finalu ponedila tim Rusije, a u finalu je poražena od reprezentacije SAD-a

IVANA ŠPANOVIĆ: osvojila ZLATO u skoku u dalj na Svetskom juniorskom atletskom prvenstvu u Poljskoj

FORMULA 1 – VELIKA BRITANIJA: Pobeda Luisa Hamiltona
FORMULA 1 – NEMAČKA: Pobeda Luisa Hamiltona

AVGUST 2008:

OLIMPIJADA, PEKING: Od XIX Olimpijade očekivali smo mnogo više, kada je reč o našim sportistima, a radost su nam doneli Novakl Đoković(old_image) osvajanjem 3. mesta, Milorad Čavić sa jednim srebrom i vaterpolo reprezentacija koja se okitila bronzom. Naš olimpijski tim brojao je 92 sportista.

Najuspešnija država na OI bila je Kina sa tačno 100 odličija, od čega 51 zlatom, a zatim slede SAD, Rusija, Velika Britanija i Nemačka.

Fudbalsko zlato odbranila je Argentina, dok su u košarkaškom finalu sjajni Španci poraženi od SAD-a. Teniski šampioni postali su Nadal i Dementijeva, dok su u odbojci najuspešniji bili Amerikanci. Mađari su se okitili zatom u vaterpolu, dok je Makl Felps oborio rekord Marka Špica osvajanjem 8 zlatnih medalja na jednom takmičenju.

RADOMIR ANTIĆ: novi selekltor fudbalske reprezentacije Srbije

FORMULA 1 – MAĐARSKA: Pobeda Heikija Kovalinena
FORMULA 1 – EVROPA: Pobeda Felipea Mase

SEPTEMBAR 2008:

US OPEN: Teniser koji je na poslednjem grend slemu pokazao da i u 2009. treba računati na njega, iako 2008. nije bila njegova godine je Rodžer Federer. U Njujorku se okitio 13. titulom na grend slem takmičenjima, a u finalu je savladao Škota Endija Marija.

Jelena Janković je u finalu poražena od Serene Vilijams, koja ovim trijumfom na kratko osvaja prvu poziciju na WTA listi.

DEJVIS KUP – BRATISLAVA: Trijumf reprezentacije Srbije nad Slovačkom za ostanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa.

KVALIFIKACIJE ZA SP U FUDBALU: Srbija – Farska Ostrva 2:0
KVALIFIKACIJE ZA SP U FUDBALU: Francuska - Srbija 2:1

FORMULA 1 – BELGIJA: Pobeda Felipea Mase
FORMULA 1 – ITALIJA: Pobeda Sebastijana Vetela
FORMULA 1 – SINGAPUR: Pobeda Fernanada Alonsa 


OKTOBAR 2008:

WTA LINC: Ana Ivanović osvojila turnir u Lincu pobedom nad Verom Zvonarevom

WTA ŠTUDGART: Jelena Janković pobedila Nađu Petrovu u finalu

KVALIFIKACIJE ZA SP U FUDBALU: Srbija – Litvanija 3:0
KVALIFIKACIJE ZA SP U FUDBALU: Austrija – Srbija 1:3

FORMULA 1 – JAPAN: Pobeda Fernanada Alonsa
FORMULA 1 – KINA: Pobeda Luisa Hamiltona

(old_image)
NOVEMBAR 2008:

MASTERS KUP ŠANGAJ: Novak Đoković pobednik 39. Masters kupa, nakon trijumfa u finalu nad Ruskim teniserom Nikolajem Davidenkom.

DEJVIS KUP – MAR DEL PLATA: Reprezentacija Španije pobedila Argentinu u finalu Dejvis kupa. Odlučujuće poene Špancima doneo Fernando Verdasko.

SAVO MILOŠEVIĆ: Na prijateljkoj utakmici sa Bugarskom, koju je tim Srbije dobio sa 6:1, Savo Milošević se oprostio od nacionalnog dresa.

FORMULA 1 – BRAZIL: Pobeda Felipea Mase.

* Timsku pobedu u ovoj sezoni odneo je Ferari, a šampion u 2008. je Luis Hamilton, sa samo jednim bodom ispred Felipea Mase.

DECEMBAR 2008:

EP RIJEKA, mali bazeni: MILORAD ČAVIĆ osvojio zlato na 100m delfin i srebro na 50m delfin. Naš plivač je ujedno postavio i evropski rekord u trci na 100m delfin.

SVETSKI KUP U JAPANU: Mančester Junajted – Liga de Kito 1:0

SPORTISTA 2008: MILORAD ČAVIĆ

SPORTISKINJA 2008: JELENA JANKOVIĆ

Katarina Stojković

Pogledajte još