Raste imovina dobrovoljnih penzijskih fondova

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) - Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju prvog tromesečja ove godine bila je 13,42 miljarde dinara, što je za 28,6 više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi u izveštaju na sajtu centralne banke (www.nbs.rs), posle više od pet godina od početka poslovanja dobrovoljnih penzijskih fondova, neto imovina neprekidno raste i na kraju prvog tromesečja bila je za 7,8 odsto veća nego na početku 2012.

Prema NBS, u prvom kvartalu je na individualne račune članova uplaćeno 658,1 milion dinara, što je najviše uticalo na rast neto imovine fondova.

"Ukupne uplate članova, po odbitku naknade pri uplati, u tom periodu iznose 643 miliona dinara. Članovi su po osnovu isplata u toku ovog tromesečja povukli 157,4 miliona dinara, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u tom periodu 79,3 miliona dinara", navodi se u izveštaju.

Od ukupnih doprinosa, oko 18 odsto se, kako je navedeno, odnosi na individualne uplate, 31 odsto na uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se oko 51 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Pogledajte još