fbpx

Za praznike jedite dobro i pametno

Dolaze praznici, ali ne morate izbegavati bogate trpeze, da ne biste nabacili kilograme. Samo, jedite dobro i pametno. To je moguće. 

Pametno biranje hrane ne znači njeno izbegavanje. Recimo, možete se najesti i ako umesto mnogo mesa i krompira u tanjir stavite dosta mesa i salate. Ni slatkiša se ne morate odricati. ali umesto pite od oraha ili čokoladnog kolača izaberete pitu od jabuke. 

Isto je i s pićima, odaberite ono manje kalorično i nemojte preterivati u količini. Unos alkohola smanjite tako što ćete s vremena na vreme popiti koju čašu vode.

Nemojte kuću ukrašavati hranom i svuda stavljati bademe i smokve jer ćete ih i ne znajući stalno jesti. Napravite dosta voćne salate, možete i malo šlaga dodati. Bićete siti i zadovoljni, lepo ćete se ugostiti, a sutra se nećete kajati. 

Još nešto veoma važno, ne samo za praznične dane, već i za celu godinu: stres i ljutnju ne rešavajte hranom. Ako ste ljuti na kolegu, partnera ili vam je samo dosadno, utehu nemojte tražiti u čokoladi. Efikasnije je otići u šetnju, na trčanje, uraditi nekoliko sklekova, trbušnjaka...Vežbe i svaka fizička aktivnost oporavljaju od stresa i vraćaju vitalnost i duši i telu. 

Ne zaboravite: jedite samo kada ste gladni i uživajte u hrani! 

J.K.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.