Antički put pronađen u Solunu

0

Solunski arheolozi pronašli su 70 metara dug antički put koji su sagradili Rimljani i koji je pre skoro 2.000 godina bio deo glavne ulice tog grada.

Put popločan mermerom pronadjen je tokom gradjevinskih radova na izgradnji novog metroa u Solunu koja bi trebalo da bude dovršena za četiri godine. Sekcija puta biće iskopana i izložena kada se metro 2016. otvori za saobraćaj. Arheološkinja Viki Canakuli kazala je da je rimski put star oko 1.800 godina, kao i da je su ispod njega otkriveni ostaci 500 godina starijeg puta koji su izgradili stari Grci. “Pronašli smo put na putu, kao ilustraciju istorije grada kroz vekove. Drevni put, kao i sporedni putevi pod pravim uglom u odnosu na njega, prate današnje puteve u gradu”, kazala je.

Na dubini od sedam metara u centru grada, drevni put ide otprilike istim pravcem kao današnja gradska Egnatija avenija. Izgradnja metroa, započeta 2006, pružila je retku priliku arheolozima da istražuju područje ispod tog gusto naseljenog grada. S druge strane, izgradnja je u više navrata prekidana zbgo arheoloških otkrića. Godina 2008, radnici su pronašli više od 1.000 grobnica, a u nekima od njih vredne predmete. Grobovi su bili različitih oblika i veličina, a u njima su pronadjeni nakit, kovani novac i drugi predmeti.

SOLUN, 26. juna 2012. (Beta-AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.