Kajak klub "Sintelon" obeležio 40 godina

BAČKA PALANKA , 25. decembar 2008. godine - Kajak klub "Sintelon" iz Bačke Palanke je 18. decembra svečanom akademijom obeležio u hotelu “Fontana” u Bačkoj Palanci četiri  decenije uspešnog rada. 

Obeležavanju ovog značajnog jubileja, uz rukovodstvo i takmičare, prisustvovali su i predsednik Kajak saveza Srbije, Mirko Nišović i drugi istaknuti funkcioneri Saveza, kao i predstavnici klubova iz Mađarske i susedne Hrvatske. 

Na Svečanoj akademiji uručene su plakete i vesla kao simbol ovog sport i to pojedincima zaslužnim za doprinos u radu kajak kluba i razvoju kajakaškog sporta. Između ostalih ova priznanja uručena su porodici Janić, kompaniji "Sintelon", Kajakaškom savezu Srbije i drugima. 

Prisutni su imali priliku da vide petnaestominutni film o klubu koji je osnovan  24. juna 1968. godine, kao sekcija društva za telesno vaspitanje “Partizan”. "Sintelon" i njegovi takmičari su dobitnici većeg broja sportskih i državnih priznanja. KK Sintelon je 14 godina uzastopno prvak države i jedan je od najuspešnijih kajakaških klubova u istoriji srpskog, ali i jugoslovenskog kajaka. 

KK "Sintelon" je ove godine na najlepši mogući način proslavio svoj jubilej, osvajanjem titule državnog prvaka u svim kategorijama. U svojoj riznici imaju ukupno 16 trofeja nacionalnog prvaka. Iznedrili su reprezentativce poput Miloša Kralja, Milana Janića, olimpijskog i svetskog šampiona, a potom i Stjepana i Miću Janića, zatim višestruku olimpijsku, svetsku i evropsku prvakanju Natašu Janić, trenutno prvu damu svetskog kajaka, svetskog i evropskog šampiona u sprintu, Dragana Zorića, bronzane sa SP i EP, Miljanu Knežević i čitavu pejadu mladih koji dolaze. 

Ovom prilikom predstavljena je i knjiga “Kroz talase do zvezda”, autora prvog predsednika kluba, Dragutina Karla Kostelca, koja na slikovit način govori o nastanku 
kluba.

Kajak je danas jedan od zaštitnih znakova Bačke Palanke, jer osim vrhunskih takmičara i stručnjaka promoviše i ovaj grad na levoj obali Dunava i jezero Tikvara na kome treniraju i takmiče se kajakaši, njih više od stotinu.

Svetlana Panin

Pogledajte još