Protiv provere odluka o izboru sudija

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) - Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca upozorili su u utorak da planirana provera rada sudija i tužilaca izabranih pre tri godine i njihovo moguće razrešenje, dovode u pitanje stalnost sudske funkcije i ugrožava nezavisnost sudstva.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da se sada dolazi u situaciju da sudije i tužioci naknadno budu razrešeni, to jest da njihov izbor od pre tri godine bude poništen ako to odluče Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Preispitivanje odluka iz 2009. o izboru sudija i tužilaca na prvi trogodišnji mandat i preispitivanje reaizabranih sudija i zamenika javnih tužilaca, uvedeno je kao obaveza u decembru 2010. godine i Društvo sudija Srbije je protiv toga bilo od početka", podsetila je Boljević.

Kako je navela, dolazi se u "apsurdnu situaciju da se posle tri godine razmišlja da li je nečiji izbor bio dobar ili ne, i to na osnovu toga da li su Visoki savet sudstva ili Državno veće tužilaca pogrešno primenili odluku o kriterijumima za izbor".

Pogledajte još