Kupaca će poželeti radnje

Američki tržni centri vredno rade na podizanju prazničnog duha, što za prodavce znači snižavanje cena - i to debelo.

S obzirom na to da je ovogodišnja praznična prodaja najslabija u proteklih nekoliko godina, trgovci se trude da što manje osete posledice finansijske krize.

Menadžer prodavnice elektronike Best Buy Dejvid Delisio kaže da su cene svih aparata u njegovoj radnji snižene gotovo "do poklanjanja". To se posebno odnosi na takozvane blu-rej plejere, foto-aparate, GPS uređaje.


I pored popust malo ko kupuje

Međutim, u mnogim trgovinskim centrima malo ljudi kupuje.

"Pokušavam da uštedim novac, teška su vremena, recesija je žestoka", vajka se jedna dama dok njen pratilac objašnjava: "Ne planirate da potrošite mnogo ali kad vidite gužvu i sve ostalo, ipak počinje kupovina".

U Arlingtonu, u Virdžiniji, nadomak Vašingtona, mnogi potrošači koriste sniženja cena od 20 do 70 odsto.

Turista iz Južnoafričke Republike, Piter Starling, izjavio je Glasu Amerike: "Zaista sam iznenađen. Ne znam da li je to uobičajeno pred Božić. Mislio sam da sniženja počinju da važe za dane posle Nove godine ali svi popusti, od 25, 50, pa čak 70 odsto važe odmah"...

Pored velikih popusta, mnogi prodavci izjednačavaju cene s konkurencijom. Neki daju mogućnost vraćanja artikala, što ohrabruje ljude da kupuju. Za neke, ovo je sjajna prilika.


Svi se nadaju bar "pozitivnoj" nuli

"Verovatno ćemo, na kraju, ipak potoršiti manje jer su cene niže",uz osmeh zaključuje jedan kupac.

Međutim, čak i dobrom prodajom koja je prijavljena za Dan zahvalnosti, ovo je bila teška godina za trgovce. Ekonomista u firmi Standard & Poor, Dejvid Vajs, očekuje da ipak mnogi neće biti ni "na nuli".

"Videli smo bolje brojke na 'Crni petak', dan posle Dana zahvalnosti, ali od tada izgleda kao da je interesovanje opet opalo i očekujem da tako ostane sve do Nove godine", procenjuje Vajs.

Novi izveštaj Međunarodnog saveta tržnih centara predviđa da će prodaja u Severnoj Americi biti bar za jedan procenat niža u odnosu na prošlu godinu, što je najslabije od 1969, kada je ovaj Svet počeo da vodi godišnju statistiku.

VAŠINGTON, 25. decembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još