Presude u slučaju Lovas

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) - Odeljenje Višeg suda za ratne zločine osudilo je u utorak na ukupno 128 godina zatvora četrnaestoricu pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni" zbog ubistva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. godine.

Pripadnici samovlasno uspostavljene lokalne vlasti Ljuban Devetak, Milan Devčić i Milan Radojčić osudjeni su na 20, 10 i 13 godina zatvora.

Komandir stanice milicije Tovarnik Željko Krnjajić osudjen je na 10 godina zatvora.

Bivši pripadnici JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović osudjeni su na 10, pet, pet i četiri godine.

Sud je pripadnike paravojne formacije "Dušan Silni" Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanović osudio na po osam godina zatvora, Zorana Kosijera na devet godina, Dragana Bačića i Aleksandra Nikolaidisa na po šest godina, a Petronija Stevanovića na 14 godina zatvora.

Predsednica sudskog veća sudija Olivera Andjelković rekla je obrazlažući presudu da je tokom postupka utvrdjeno da su optuženi naredjivali ili izvršavali napade na civile hrvatske nacionalnosti. Optuženi su nekontrolisano i nasumice otvarali vatru po civilnim objektima, iako u selu Lovas nije bilo pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, kazala je Andjelković.

Optuženima je pritvor produžen, a oni imaju rok od 30 dana da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Pogledajte još