Hladnjačari malinu plaćaju 110 dinara

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) - Predsednik Udruzenja malinara "Vilamet" Dragan Bogdanović izjavio je u utorak da vlasnici hladnjača nisu pristali na zahtev malinara da otkupna cena maline bude 1,25 evra za kilogram, već plaćaju 110 dinara (oko 95 centi).

On je rekao agenciji Beta da će Savez srpske maline, koji okuplja 10 udruženja malinara iz zapadne Srbije, razmatrati večeras dalje korake u borbi za traženu otkupnu cenu maline, medju kojima bi, prema ranijim najavama malinara, mogle biti i blokade puteva.

Predstavnici udruzenja proizvodjača malina su u poslednjiih nekoliko sedmica produžavali rok vlasnicima hladnjača u kojem je trebalo da odgovore na zahtev da otkupna cena kilograma maline bude 1,25 evra, uz isticanje da su spremni na pregovre.

U Savezu srpske maline proizvodjači iz Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Arilja, Čačka, Gornjeg Milanovca, Kosjerića i Bajine Bašte.

Prema Udruženju malinara "Vilamet", najveći problem ove godine je loš rod maline, jer se zbog loših vremenskih prilika očekuje da će ove godine biti manji za 30 odsto. Prošle godine rod maline bio je izmedju 67.000 i 75.000 tona.

Pogledajte još