Putin hvali Abasa

VITLEJEM, 26. juna 2012. (Beta) - Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u utorak "odgovornu" poziciju svog palestinskog kolege Mahmuda Abasa u pregovorima sa Izraelom zamrznutim poslednje četiri godine, i dodao da Rusija nema ništa protiv priznavanja palestinske države.

Nakon razgovora sa Abasom u Vitlejemu, on je indirektno kritikovao Izrael, rekavši da unilateralne akcije - aludirajući pritom na širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze - nisu konstruktivne, prenose svetske agencije.

Putin se obratio novinarima nakon posete Vitlejemu, gde je svečano otvorio ruski kulturni centar i obišao Crkvu Hristovog rodjenja.

Pregovori Izraela i Palestine prekinuti su 2008, a svi pokušaji da se nastave bili su bezuspešni, zbog nesuglasica izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Abasa. Netanjahu je kazao da je spreman za nastavak razgovora, ali odbija prekid izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967.

Abas smatra da pregovori nemaju svrhe ako Izrael gradi jevrejske naseobine na Zapadnoj obalim u Gazi i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje Palestinci žele da budu u okviru njihove buduće države. Izrael je od okončanja rata 1967. naselio pola miliona ljudi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

"Razgovarali smo o načinima za prevazilaženje problema u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu. Ovde ističem odgovornu poziciju predsednika Abasa i njegovo nastojanje da postigne mirovni sporazuma, kazao je Putin.

"Siguran sam da bilo kakvi unilateralni koraci nisu konstruktivni", dodao je ruski predsednik.

Pogledajte još