Balkan nije spreman za sopstveni Beneluks

0

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je u utorak u Luksemburgu povodom ideja da Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora stvore svojevrstan balkanski Beneluks, da Balkan za to još nije spreman u prvom redu zato što Kosovo ne bi bilo ravnopravan partner jer ga ne priznaju ni sve zemlje Evropske unije ni sveta.

“Takve tendencije moraju da dodju iznutra iz tih zemalja, a mislim da na Balkanu još nismo dotle došli. Prvenstveno zato što Kosovo kao državu nisu priznale sve zemlje EU ni sveta i nije sa tog aspekta ravnopravni partner”, kazao je Lajčak slovačkoj agenciji TASR tokom ministarskog sastanka šefova diplomatija članica EU.

Lajčak je istakao da Slovačka podržava to da zemlje Zapadnog Balkana saradjuju, predaju jedna drugoj iskustva i koordinišu svoj put u EU.

“Međutim, to nastojanje da se zemlje dalje integrišu mora da dođe iznutra, ne kao ponuda spolja”, rekao je Lajčak.

Autori ideje o balkanskom Beneluksu u koji bi ušle pomenute četiri države, austrijski ekonomista koji živi u Albaniji Ginter Felinger i kosovski novinar Ekrem Krasnići, kao jednu od prednosti takve dublje integracije označili su jačanja političkih i ekonomskih veza i veće šanse za brži ulazak u EU.

BRATISLAVA, 26. juna 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.