Osuđeno 14 pripadnika bivše JNA i formacije "Dušan silni"

Pripadnici samovlasno uspostavljene lokalne vlasti Ljuban Devetak, Milan Devčić i Milan Radojčić osuđeni su na 20, 10 i 13 godina zatvora.

Komandir stanice milicije Tovarnik Željko Krnjajić osuđen je na 10 godina zatvora.

Bivši pripadnici JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović osuđeni su na 10, pet, pet i četiri godine.

Sud je pripadnike paravojne formacije "Dušan Silni" Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanović osudio na po osam godina zatvora, Zorana Kosijera na devet godina, Dragana Bačića i Aleksandra Nikolaidisa na po šest godina, a Petronija Stevanovića na 14 godina zatvora.

Predsednica sudskog veća sudija Olivera Anđelković rekla je obrazlažući presudu da je tokom postupka utvrđeno da su optuženi naređivali ili izvršavali napade na civile hrvatske nacionalnosti.

Optuženi su nekontrolisano i nasumice otvarali vatru po civilnim objektima, iako u selu Lovas nije bilo pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, kazala je Anđelković.

Optuženima je pritvor produžen, a oni imaju rok od 30 dana da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Suđenje za ratni zločin u Lovasu počelo je 2008. godine, tokom pretresa saslušano je 194 svedoka, a zabeleženo je 16.000 stranica transkripta.

Okrivljeni se terete da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" ubili 70 hrvatskih civila, tokom oktobra i novembra 1991. godine.

U optužnici se navodi da su tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Poginula su i 22 civila kada su 18. oktobra 1991. godine bili naterani da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još