Preminula Nora Efron - autorka nekoliko kultnih filmova

Njen sin Džejkob Bernstajn potvrdio je da je njegova majka umrla od upale pluća, koja je usledila posle leukemije. Rođena 1941. u Njujorku u porodici ruskih Jevreja, Nora Efron počela je karijeru u novinarstvu, radeći u listovima "Njuzvik", "Njujork post" i "Eskvajer". Potom se posvetila filmu, snimivši petnaestak filmova kao scenaristkinja, rediteljka i producentkinja. U karijeri je imala tri nominacije za Oskara.

Okušala se u drami i komediji, a po mnogima je najviše domete postigla ljubavnim komedijama kakve su "Kad je Hari sreo Sali", "Besani u Sijetlu" i "Dobili ste poštu". Poslednji film "Džuli i Džulija" snimila je 2009, sa Meril Strip, koja je za njega nominovana za Oskara za najbolju glumicu.

Nora Efron bila je udata tri puta. Njen drugi muž Karl Bernstajn jedan je od dvojice novinara koji su otkrili skandal Votergejt. Njihova burna veza inspirisala ju je da napiše knjigu "Mučnina", koju je za film 1986. adaptirao Majk Nikols, sa Meril Strip i Džekom Nikolsonom u glavnim ulogama.

LOS ANĐELES, 27. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.