Samit o krizi u evrozoni u četvrtak i petak

Lideri 27 zemalja članica EU zasedaće od četvrtka u 14 sati po srednjeevropskom vremenu do petka posle podne.

Italijanski premijer Mario Monti je rekao da je "ako je potrebno, spreman da radi do nedelje ujutru", odnosno do otvaranja finansijskih tržišta.

"Ne možemo da dozvolimo da ova izuzetna evropska tvorevina kojoj je Italija uvek doprinosila bude uništena",
kazao je Monti, izražavajući zabrinutost zbog dužničke krize.

"Tržišta čekaju na kratkoročni mehanizam, ali ga mi nemamo", priznao je u utorak jedan visoki evropski zvaničnik.

Samit - 19. od početka krize u Grčkoj u decembru 2009, održava se u trenutku kada se kriza sve brže širi i kada su Španija i Kipar zatražile pomoć evrozone.

Cilj skupa nije ko zna koji po redu plan spasavanja iz krize, već pravljenje nacrta ekonomske unije.

Prvi cilj je bankarska unija, koja bi podrazumevala jači nadzor i zajednički mehanizam rešavanja krize.

MMF, kao i G20, traže od Evropljana da brzo ostvare taj projekat koji bi mogao da obuzda krizu koja pogađa bankarski sektor i preti državnim finansijama članica EU.

Drugi cilj jesu načini za podsticanje rasta, u trenutku kada bi zona evra mogla da ostane u recesiji duže nego što se mislilo.

Zvaničnici EU na samitu će razmatrati plan za spasavanje evrozone prema kome bi Brisel imao mnogo veća ovlašcenja nad nacionalnim budžetskim politikama.

U planu predstavljenom u utorak, najviši evropski zvaničnici pozvali su države evrozone da međunarodnim vlastima daju ovlašćenje da zahtevaju promene u svojim nacionalnim budžetima, u okviru šireg plana za očuvanje evra i jačanje unije.

Plan su sastavili predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Evrogrupe Žan-Klod Junker i Evropske centralne banke Mario Dragi.

Prema planu, gornje granice za godišnji budžetski bilans i državni dug pojedinačnih članica mogle bi da bude zajednički dogovarane. Ako zemlja ne bi poštovala budžetska pravila, mogle bi da se
zahtevaju promene na nivou evrozone.

Planom je predviđeno i stvaranje bankarske unije sa jednim centrom vlasti koji bi obezbeđivao bankarske depozite i imao ovlašćenja da zatvori ili direktno dokapitalizuje banke, uz pomoć evropskog fonda za zajmove.

Otvaranje kancelarije za evropske finansije koja bi kontrolisala centralni budžet i nadgledala nacionalne budžete takođe je deo plana.

BRISEL, 27. juna 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još