Sladoled: Poslastica puna vitamina

BOGAT JE KALCIJUMOM
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.

POMAŽE U ODRŽAVANJU TELESNE TEŽINE

Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.

BOGAT JE VITAMINIMA I ANTIOKSIDANSIMA
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitmanina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.

(old_image)

Evo koliko kalorija imaju neki od sladoleda:

Rumenko
53 g/60 ml = 47 kalorija
Nema ni potrebe da vam objašnjavamo koliko je osvežavajući dobri stari Rumenko. Idealan za temperature preko 30 stepeni.

Vanila i mango
Hit Tropicool
53 g/67 ml = 68 kalorija
Ukusna kombinacija koja vas vodi u tropske predele ovog leta. Osvežavajući sladoled od vanire preliven je sorbeom od manga.

Kremasti lešnik
Leni

54 g/65 ml = 150 kalorija
Još jedan klasik koji nas svojom kombinacijom lešnika, vanile i čokolade podseća na dobra stara vremena. A uz to nema ni previše kalorija.

Jagoda i vanila
Kapri

60 g/65 ml = 166 kalorija
Ovaj sladoled će zadovoljiti svačiji ukus - i onih koji vole voćne poslastice, ali i ljubitelje čokolade.

Prirodni izvor vlakana
Light

60 ml = 168 kalorija
Ovaj sladoled je pravljen tako da u njemu bezbedno mogu uživati i dijabetičari, a obogaćen je komadićima mlečne dijetalne čokolade i voćnim sosom šumske jagode.

Sladoled u kornetu
Top Gun midi šumsko voće

67 g/110 ml = 199 kalorija

Izvor: Zena.blic.rs/Menshealth

Pogledajte još