Kulturni radnici traže oslobađanje pankerki

One su 21. februara upale u hram i otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Tužilaštvo je zbog toga podnelo krivično prijavu protiv njih za huliganstvo i preti im kazna do pet godina zatvora.

"Smatramo da dejstva Pusi Rajot nisu krivično delo. Devojke nisu nikoga ubile, opljačkale ili izvršile nasilje, nisu uništavale i krale tudju imovinu. Rusija je gradjanska država i nikakva antiklerikalna dejstva, ako ne spadaju u krivična dela, ne mogu biti povod za krivično gonjenje", naveli su kulturni radnici u otvorenom pismu koje u sredu objavljuje moskovska štampa.

U pismu se navodi da sve vreme, dok se učesnice akcije nalaze u pritvoru, u društvu "raste atmosfera netrpeljivosti, što vodi raskolu i radikalizaciji".

Sud je 20. juna produžio pritvor do 24. jula Nadeždi Tolokonikovoj, Mariji Alehinoj i Jekaterini Samucevič. Ruska javnost se podelila na one koje smatraju da je pritvor opravdana mera, i na one koji smatraju da je surova. Ruska pravoslavna crkva odbila je da im oprosti, uz obrazloženje da same treba da zatraže oproštaj.

MOSKVA, 27. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.