Ginter Gras nepoželjan u Gdanjsku

VARSSAVA, 27. juna 2012. (Beta) - Jevrejska zajednica u Gdanjsku poručila je nemačkom nobelovcu, piscu Ginteru Grasu, da će vrata gradske sinagoge, kada u petak dodje u rodni grad da proslavi 85. rodjendan, za njega ostati zatvorena.

Jevreji u toj luci na Baltiku ne žele da se sretnu sa Grasom, kao što su činili prilikom njegovih ranijih boravaka, zbog njegove pesme "Ono što se mora reći".

U pesmi objavljenoj u aprilu, Gras je kritikovao Izrael da posedovanjem atomskog oružja i uzimanjem sebi prava na preventivne nuklearne napade na Iran ugrožzava ionako krhki svetski mir.

"Ti njegovi stihovi prouzrokovali su dosta zla, izazvali velike strasti, on nije bio dobronameran. Zato ne razmišljamo o tome šta bi bilo kad bi bilo. Ostanimo bolje na tome da Gras nije pozvan u sinagogu", kazao je za današnju Gazetu viborču predsednik Jevrejske zajednice u Gdanjsku Mihal Semet.

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič pozvao je Grasa u rodni grad, čiji je i počasni gradjanin, da proslavi 85. rodjendan.

"Želimo Grasu plodan i ugodan boravak u našem gradu hiljadugodišnje kulture. Tu ima toliko divnih mesta, sigurno će imati atraktivan program. Našu sinagogu je posetio pre pet godina i mislim da je to dovoljno", rekao je Semet.

Pogledajte još