Tojota ne odustaje od takmičenja u Svetskom šampionatu

BEOGRAD, 27. decembra 2008. (Beta) - Ekipa Tojote saopštila je da će nastaviti da se takmiči u Formuli jedan, iako je japanska kompanija najavila gubitak od oko 1,1 miliona funti u ovoj godini.

Pojedini mediji spekulisali su ove nedelje da će Tojota slediti primer drugog japanskog proizvođača Honde, koja je zbog velikih finansijskih gubitaka odlučila da istupi iz Svetskog šampionata Formule jedan.

"Nastavićemo da se takmičimo u Formuli jedan i u drugim auto-moto takmičenjima, ali ćemo se potruditi da smanjimo troškove. Teško je da zadržimo postojeći nivo potrošnje", rekao je predsednik Tojote Kacuaki Vatanabe.

Tojota, koja je največhi svetski proizvođač automobila, ranije ove nedelje je objavila planira godišnji gubitak, prvi u poslednjih sedam decenija.

"Trenutne promene u svetskoj ekonomiji su velike i događaju se jednom u sto godina. Suočavamo se sa hitnom situacijom, koja je bez presedana", dodao je Vatanabe.

Tojotin "rival", kompanija Honda, ove godine je potrošila više od 300 miliona funti na takmičenje u Formuli jedan, što je dovelo do njenog povlačenja.

Kada je u pitanju takmičenje u Svetskom reli šampionatu, svoje timove "ugasile" su japanske kompanije Suzuki i Subaru.

Zbog svetske ekonomske krize, Svetska automobilistička federacija (FIA) i sve ekipe ranije ovog meseca postigle su dogovor o smanjenju troškova u sledeće dve sezone.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.