Pogledaj gore: Pet najmagičnijih oblaka!

Lentikularni oblaci su pravi primer kompleksnosti prirode koju ponekad tako olako shvatamo. Zovu ih još i "oblaci leteći tanjiri", "anđeoski oblaci" ili "rajski oblaci". Retku pojavu formiranja ovih oblaka ljudi najčešće mešaju sa NLO-om, ali ne - ovo nije vanzemaljska pojava, već se dešava upravo iznad naših glava.

(old_image)

Noktilucentni oblaci su vrlo retki svetleći noćni oblaci čiji romantični efekat višebojnog svetlucanja nastaje zbog visine na kojoj se stvaraju (85 km) što im omogućava da reflektuju sunčevu svetlost, čak i nakon što je Sunce zašlo. Ko sve želi poljubac ispod ovih oblaka?

(old_image)

Cumulonimbus incus ili "nakovanj oblaci" imaju pomalo nezgrapan naziv, a i mogu biti vrlo opasni. Tako dok fascinirani gledate njihov čudan oblik, pazite da vas ne prodrma neki grom ili jaka kiša. Možda izazivaju nevreme, ali izgledaju tako... da zahvalite što živite na planeti Zemlji.

(old_image)

Undulatus asperatus poznatiji kao "Žak Kusto oblaci" su naša omiljena formacija oblaka. U stanju smo satima da pretražujemo fotografije ovih oblaka koje najčešće ne prati nevreme. Oni su tek 2009. ušli u klasifikaciju kao posebni oblaci, a nadimak su dobili jer podsećaju na uzburkano, divlje more. Najlepši, najlepši...

(old_image)

Polarni stratosferski oblaci ili "sedafasti oblaci" su jedan od razloga zašto bismo voleli da živimo u Skandinaviji gde su veoma česti, kao i na Aljasci, Kanadi i Škotskoj. Međutim, iako tako magični, oni su štetni jer uništavaju ozon i podstiču stvaranje ozonskih rupa. Lepota je nekada štetna, zar ne?

(old_image)


Pogledaj gore što pre i uživaj u magiji, jer i naizgled obični oblaci su "rođaci" ovih neobičnih i kriju najrazličitije tajne!

Pogledajte još