Dačić: Još nisam odlučio, odluka uskoro

"Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, nego smo je primili k znanju, a stranački organi će doneti odluku", rekao je Dačić novinarima u Beogradu odgovarajući na pitanje da li će prihvatiti ponudu Srpske napredne stranke da bude predsednik buduće vlade.

On je dodao da će ta odluka biti doneta brzo, jer su poznate sve činjenice, i da ona neće biti doneta u tajnosti.

"Ja sam zatražio da se rukovodstvo SPS-a i druge dve stranke iz koalicije (PUPS i JS) izjasne o vladi bez mog učešća u odlučivanju"
, rekao je Dačić i dodao da za njega nije najvažnije da li će biti premijer.

On je rekao da je formiranje vlade pitanje o kojem se moraju izjasniti što pre, ali je istakao da se SPS ne izjašnjava između SNS-a i DS-a, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, nego "između njih
i nas".

"Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu, to je suštinsko pitanje", rekao je Dačić i dodao da to ne znači da je prihvatio ponudu SNS-a, već da je to "ozbiljno pitanje kojim se SPS bavi, jer je zvanična ponuda dobijena pre nekoliko dana".

On je kazao da se nijedan političar na njegovom mestu ne bi "toliko razmišljao", ali da on želi da bude korektan prema Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

Upitan da li je od Borisa Tadića tražio da vodi vladu, rekao je da to ne bi bilo korektno prema Tadiću.

Dačić je takođe kazao da odluka neće biti doneta bez znanja koalicionih partnera, PUPS-a i Jedinstvene Srbije, i ocenio da je sad "istorijska prilika za koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji", a da je sve ostalo dvopartijska Srbija.

Lider socijalista dodao je da su pred njim teške dileme, da ga iz DS-a pitaju šta je sporno u formiranju vlade, a iz SNS-a zašto ne prihvata da bude premijer, i da je, kako je naveo, teže objasniti ovo drugo.

"Nemam ništa protiv i da međusobno naprave koaliciju i da mi skinu problem s vrata", kazao je Dačić.

On je, međutim, dodao da se politički profil Srbije posle drugog kruga predsedničkih izbora izmenio, da su se desile velike tektonske promene na političkoj sceni i da je jasno da ne postoji dvopartijska
Srbija.

BEOGRAD, 27. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još