Merkel i dalje protiv evro-obveznica

0

BERLIN, 27. juna 2012. (Beta-AP) – Kancelarka Nemačke Angela Merkel je u sredu odbacila najnoviji pritisak za koncetraciju evropskog duga, ocenivši da bi bilo "ekonomski pogrešno i kontraproduktivno" da se to učini pre no što vlade zemalja-članica pokažu da mogu da posluju u skladu sa strožim budžetskim pravilima.

BERLIN, 27. juna 2012. (Beta-AP) – Kancelarka Nemačke Angela Merkel je u sredu odbacila najnoviji pritisak za koncetraciju evropskog duga, ocenivši da bi bilo “ekonomski pogrešno i kontraproduktivno” da se to učini pre no što vlade zemalja-članica pokažu da mogu da posluju u skladu sa strožim budžetskim pravilima.

Uoči još jednog samita Evropske unije o krizi, Merkel je pod rastućim pritiskom da ublaži žestok otpor zajedničkom izdavanju evro-obveznica ili drugim oblicima koncentracije duga.

Iako bi evro-obveznica mogle smanjiti cenu pozajmljivanja za zemlje evrozone u krizi – poput Španije i Italije, cena bi porasla za Nemačku i neke druge zemlje. Berlin ne želi odgovornost za dugove drugih zemalja bez mogućnosti da se obezbedi da će one progurati ekonomske reforme.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.