Odluka o kandidaturi Beograda najkasnije do oktobra

BEOGRAD, 27. juna 2012. (Beta) - Kandidaturu Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine do sada je podržalo 15 evropskih gradova, kao i 80 odsto Beogradjana, izjavio je u sredu predsednik Odbora "Beograd 2020" Aleksandar Peković, ukazavši na veliki kulturni i ekonomski značaj tog projekta.

Peković je istakao da je titula evropske prestonice kulture najznačajniji evropski projekat u toj oblasti, uporedivši ga sa Olimpijadom u sportu, kako zbog ekonomske koristi, tako i zbog promocije grada.

"U našem je interesu povezivanje evropskih gradova od istoka ka zapadu i od severa ka jugu, i da imamo mrežu koja u perspektivi otvara brojne mogućnosti i za kulturne razmene i za promociju Beograda na evropskoj i svetskoj sceni", rekao je Peković na konferenciji za novinare.

Peković je dodao da se, prema iskustvima ranijih evropskih prestonica kulture, na jedan uložen evro gradu vrati osam do 10 evra, kao i da taj projekat otvara mnoge druge mogućnosti, medju kojima nova radna mesta, privlačenje turista, edukacija mladih.

On je istakao da Beograd, u odnosu na druge gradove Srbije koji su se kandidovali da postanu Evropska prestonica kulutre, ima veliku prednost koja se ogleda u viziji i projektu koju grad u kontinuitetu realizuje već tri godine.

U okviru priprema kandidature grada za prestonicu kulutre, posebna pažnja posvećena je povezivanju Beograda sa gradovima u zemlji, regionu i Evropi.

Evropske prestonice kulture Evropski parlament bi, na osnovu predloga Evropske komisije, trebalo da donese do 15. jula, ili u septembru ili oktobru.

Pogledajte još