Spektakl na ledu

Veličanstveno klizanje, zapanjujuće akrobacije, raskošna scenografija i uzbudljiva priča „Put oko sveta za 80 minuta“ ostavila je bez daha mnoge mališane, ali i njihove roditelje. Veliki plesački spektakl kompanije „Holiday on ice“ je za tri dana izveo čak sedam predstava u "Beogradskoj areni", a kroz fascinantnu avanturu proveli su nas Duško Dugouško, Patak Dača, Ptičica, mačak Silvester, Brzi Gonzales, Bakica i Tasmanijski Đavo.

Dobra stara Bakica čita Ptičici omiljenu priču, kako se Fileas Fog kladio u 20.000 funti da može da obiđe svet za 80 dana. Za to vreme Silvester, bezobrazni crni mačak pokušava da ulovi Ptičicu za večeru. Bakica ipak uspeva da otera mačka. Dok ona nastavlja sa čitanjem, na mestu gde Fileas Fog stiže u Njujork, Ptičica spava, sanjajući avanture.... Paja Patak i Duško Dugouško počinju trku iz Njujorka, preko Arizone, Meksika, Brazila, Australije, Kine do Indije, Afrike, Rusije i Francuske. Svaka zemlja je imala odgovarajuću muziku i kostime. U zanimljivoj trci u kojoj je učestvovala i publika, Patak Dača je pokušao da pređe Atlantski okean u buretu, Silvester to pokušava u kadi. Ptičica se nalazi u ljusci jajeta sa jednim veslom, a Duško stiže na dasci za surf u obliku šargarepe. Uz malu pomoć vetra, Duško i Ptičica dobijaju na brzini i uspevaju da prestignu Patka i Silvestera. Na Brodveju vlada veliko uzbuđenje. Sve liči na paradu kada Ptičica i Duško klizaju do cilja potpuno izjednačeni. Fileas Fog obojici uručuje pehar, a čak ni Patak Dača ni Silvester više ne mogu da pokvare dan. I tako završavamo tamo gde smo počeli, Bakica čita priču u stolici za ljuljanje, Ptičica se budi, protežući se. „O kakav je to san bio“, kaže Ptičica i počinje da peva čuvenu pesmu "Looney Tunes". Sledi velika parada, uz vatromet, svetleće kostime i ceo ansambl je na ledu uz svog heroja Duška Dugouška.

„Put oko sveta za 80 minuta“ zasniva se na popularnoj knjizi Žila Verna „Put oko sveta za 80 dana“koja je prvi put objavljena 1872. godine. Od tada, ovo je najčešće prevođena knjiga svih vremena i jedna od najpoznatijih priča na svetu. Kompanija "Holiday on Ice" je uspešno adaptirala ovo remek delo, spektakl putuje svetom četiri godine (od novembra 2006. do decembra 2010. godine). Putujuću trupu od 49 ljudi, čini 30 umetnika koji dolaze iz 17 različitih zemalja.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još