Drugi dan: New Order

Jedna od najznačajnijih grupa popularne muzike u poslednje tri decenije, nastupiće sa najvećim hitovima iz svog bogatog repertoara, a ove godine najavili su još jednu poslasticu za fanove: izvođenje pesama iz Joy Division dana. Na poslednjim setlistama New Order nalaze se antologijske pesme ‘Blue Monday’, ‘Regret’, ‘The Perfect Kiss’… ali i ‘Love Will Tear Us Apart’…

“Petak 13. jul je datum kad će publika u ovom delu Evrope prvi put imati priliku da prisustvuje koncertu jedne od najvažnijih elektro-pop grupa svih vremena – legendarnih New Order. New Order su engleski sastav čiji je spoj elektronskih instrumenata, rokenrol stava i perfektnih melodija uneo pravu revoluciju u muziku, revoluciji čije se posledice još uvek osećaju. Njihov najslavniji singl – „Blue Monday“ – našao se visoko na svetskim top listama svaki put kada je objavljen: originalno 1983, i reprizno 1988. i 1995. Ova pesma spada u retke klasike pop muzike koji traju duže od sedam minuta, a njen odlučujući uticaj na savremeni dance-pop i kasnije nastalu scenu elektronske klupske muzike, od tehna do hausa, svi priznaju,” na stranicama EXIT-ovog zvaničnog sajta rekao je Dragan Ambrozić, Main Stage manager.

Pored New Order najavljen je dolazak i sledećih izvođača: Buraka Som Sistema, Luciano, Reboot, Kenny Larkin, Robert Dietz, Maayan Nidam…

Na ovogodišnjem Exit festivalu nastupiće i portugalska world music senzacija Buraka Som Sistema. Njihov miks angolskog kuduro zvuka, snažni multietnički geto fank ritmovi i neverovatni plesači i MC-ijevi iz celog sveta, uživo ostavljaju publiku bez daha. Dobitnici MTVEurope nagrade definitivno će biti zaduženi za najrazigraniju noć na Exit festivalu.

Na Dance Arenu dolaze: Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz, Mayaan Nidam u okviru posebnog Cadenza Records dela programa, u petak, 13. jula. Predstavljajući najnovije talente i skidajući kapu old school zvuku, muzika u Dance Areni nikad ne razočarava, a iskustvo igranja sa 20000 ljudi dok sunce polako izlazi iza zidina tvrđave je zaista fenomenalno. 2012. će biti još jedna godina čiste elektronske muzike najvišeg kalibra, i ova imena su samo meze pred onim što sledi.

Čileanski DJ i producent Luciano svoj put gradio je uz brojne inicijatore latinske elektronske muzičke scene. Sada živi u Švajcarskoj i miks čileanskog i švajcarskog identiteta u njegovoj muzici predstavljen je kroz posebnu mešavinu koju čine deep techno i electro zajedno sa njegovim prepoznatljivim groovy i minimal ritmovima.

Reebot će se ponovo naći za pultovima Dance Arene, sa još jednim inspirativnim live nastupom koji obuhvata čitav spektar od deep minimal i electro tech vajbova pa sve do old school house zvuka.
Kenny Larkin jedan je od lidera Detroitskog techna u elektronskoj muzičkoj industriji i preko dvadeset godina njegovi nastupi su poseban doživljaj, a susret sa publikom na Dance Areni će svakako biti za pamćenje.

Robert Dietz je izgradio svoj jedinstveni muzički pristup na frankfurtskoj klupskoj sceni kreirajući hiponotišući, seksi zvuk.
Još jedno važno ime ove etikete svakako je Maayan Nidam aka Miss Fitza, čija raznolikost u muzičkom izrazu i savršen osećaj za groove i funk obećavaju plesnu i zavodljivu noć na Dance Areni.

EXIT festival će ove godine biti održan na Petrovaradinskoj tvrđavi od 12. do 15. jula.