Ministarstvo o Đavoljoj Varoši

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije odbilo je zahtev opštine Kuršumlija za donošenje nove Uredbe kojom bi se pravo upravljanja prirodnim spomenikom Đavolja Varoš oduzelo od AD "Planinka" i prenelo na lokalnu Turističku organizaciju.

U obrazloženju koje je danas uputilo AD "Planinki" iz Kuršumlije Ministarstvo navodi da nema dovoljno osnovnih razloga za prihvatanje inicijative za izmenu Uredbe o zaštiti Spomenika prirode Đavolja Varoš, odnosno da se to pravo prenese na Turističku organizaciju.

AD "Planinka" obavljajući poverene poslove na stručan i kvalitetan način, raspoloživim kadrovskim, materijalnim i organizacionim resursima za čuvanje i održavanje Đavolje Varoši, pruža garanciju da će obezbediti sve uslove za nastavak započetih poslova u cilju korišćenja ovog prirodnog fenomena za potrebe naučnoistraživačkog i obrazovnog rada, rekreacije i turizma, navodi se u dopisu.

Generalni direktor AD "Planinka" Radovan Raičević izjavio je da je odgovor Ministarstva potvrda dosadašnjeg uspešnog rada ovog turističkog preduzeća, ali i podstrek da se ono još više angažuje na afirmaciji jedinstvenosti Đavolje Varoši kako bi ostala ozbiljan kandidat za ulazak u finalno takmičenje za izbor "Sedam svetskih čuda prirode".

Pre mesec dana Skupština opštine Kuršumlija je uputila zahtev Vladi Srbije da pravo upravljanja nad ovim prirodnim spomenikom oduzme "Planinki" i prenese na Turističku organizaciju. U obrazloženju je, kao jedini razlog, navedeno da opština Kuršumlija ne ubira nikakav prihod od ovog prirodnog spomenika. 

Fonet

Pogledajte još