Belgrade Calling Festival: Od razočaravajućeg početka do vatrene Jessie J

Ambiciozno zamišljen kao "beogradski odgovor" Exitu - Belgrade Calling Festival ne može da se pohvali prvim vatrenim otvaranjem kapija na Ušću. Naprotiv, 27. juna, u 17h, iako je sve delovalo spremno, a Bulevar Nikole Tesle zatvoren, zelenu travu gazile su većinom samo cipele obezbeđenja. I tako je bilo sve do posle 19h kada je publika krenula polako da se okuplja, te je bilo taman toliko (šaka!) ljudi da S.A.R.S. može da otpeva tri (?!) pesme.

Kako je vreme prolazilo Ušće se punilo, ali frapantno sporo, tako da je i čuvene hip hopere Public Enemy dočekalo tek nekoliko stotina ljudi. Takve legende i profesionalce, naravno, ništa ne može da iznenadi i "Fight the Power" se orilo sve do... Andrićevog venca?!

Sablasno i nekako tužno za jedan početak.

Example je i Beogradu rekao "Good Morning"!

Example you... party!

Da li zbog muzički neusklađene koncepcije prvog dana Belgrade Calling Festivala ili nenaviknutosti domaće publike na ranije izlaske u provod, ali Ušće je pristojno počelo da izgleda tek pred kraj nastupa popularnog britanskog repera i pevača Examplea.

Svideo se nekome ili ne Exampleov "boom boom bang - ruke u vazduhu - ideeemooo" muzički fazon, ali taj momak zna šta je dobra žurka. Iako se ovde Example ne sluša baš na svim žurkama, on je napravio na Ušću odličnu atmosferu u zadatom stanju.

Publika je najbolje reagovala na njegov stari hit i jednu zaista dobru pesmu - "Watch The Sun Come Up". Izuzetno je uživo zvučala i "Changed The Way You Kiss Me", dok je Example davao sve od sebe da ne dozvoli publici ni na momenat da stane... A stajanje se dešavalo, iako je njegova muzika za skakanje. Samo za to i ništa više. OK, u slučaju devojčica, i za gledanje slatkih dečaka iz njegovog benda.

Prvi noćni provod malih fanova Jessie J

Koliko je "lako" bilo mamama, tatama, pa čak i bakama i dekama, da čekaju skoro do ponoći da bi se njihovi mali ljubitelji popa ludo proveli - pa, moglo se videti na licima dok su čekali da Jessie J konačno i počne svoj nastup. Međutim, od momenta kada je njihova miljenica, ali i miljenica i starije publike, izašla na binu, osmesi fanova su "kupili" sve koji su se mrštili zbog manje-više neuspešnog prvog dana Belgrade Calling Festivala.

Vartena Jessie J (24) nije čekala ni sekund zagrevanja, već je odmah krenula energično i iskreno što je publika odmah osetila. Naravno, taj odličan odnos držao je atmosferu od početka do kraja, tako da samo cinik nakon onakvog nastupa Jessie J može da kaže da je prvi dan bio neviđena propast. Jer, nije - pre svega zahvaljujući toj otkačenoj, talentovanoj devojci u šorciću-suknjici i belim patikama, koja je dala sve od sebe da njeni fanovi budu zadovoljni.

Iako je iza nje samo jedan album, Jessie J nastupa sa samopouzdanjem prave velike pop zvezde, a svaka pesma je u publici izazivala oduševljenje. Nema ničeg lepšeg nego biti u gužvi fanova koji svaku pesmu znaju napamet. Očekivano, potpunu ekstazu izazvali su hitovi "Domino", "Laserlight", "Price Tag", "Nobody's Perfect" i "Do It Like a Dude" gde je naša publika pokazala zavidno poznavanje engleskog jezika (psovki, zapravo).

Od Jessie J mnoge veće zvezde bi mogle da nauče kako se voli i ceni publika. Osim što je sve zasmejala "druženjem" sa bubom Fredom koja ju je prestravila na bini, Jessie je pozvala tri devojke na binu koje su joj odlično parirale u hitu "Price Tag". Njih tri će definitivno imati nešto za pamćenje.

Iako je ovako dobra publika kakva je bila beogradska, zaslužila bis, Jessie J je izgleda na to stavila "price tag", tako da je samo mahnula i otišla. Nakon svega, to je delovalo previše hladno, ali bilo kako bilo - osmesi publike koja nije bila samo tinejdžerska i komentari da je "Jessie razbila" dokaz su da na kraju, ipak znamo da gledamo širu sliku...

Jessie J uživo u Beogradu!

Završnica prve večeri Belgrade Calling Festivala pripala je Dubiozi Kolektiv, a potom i Orbitalu, koji su zabavljali do duboko u noći, iako su najmlađi napustili Ušće odmah nakon Jessie J.

Belgrade Calling Festival može da zahvali Jessie J što im je spasla prvo veče! Videćemo kako će se atmosfera razvijati ostalih dana Festivala, koji, mora se priznati, ima (previše!) šarenoliku muzičku koncepciju. Možda to i upali... Ko zna?!

Pogledajte još