Najbolja maratonka u plivanju - Tijana Kaličanin

PARAĆIN, 27. decembar 2008. – Plivački savez Srbije za najbolju maratonku 2008. godine, proglasio je Tijanu Kaličanin, članicu plivačkog kluba «Crnica» iz Paraćina. 

Ovo je bio povod i da u tradicionalnoj anketi paraćinskih sportskih novinara ovu darovitu tinejdžerku proglase za najboljeg sportistu Paraćina. U istoj anketi koju je sproveo Sportski savez opštine Paraćin, za najbolju žensku ekipu proglašene su košarkašice ŽK «Paraćin», dok su odbojkaši "Borca" imali najviše uspeha u muškoj konkurenciji. Najbolji mladi tim je kadetska selekcija fudbalskog kluba "Borac"
.
U pojedinačnoj konkurenciji najbolji junior je državni rekorder na 50 metara leđno, Sava Ivanović, plivač PK «Crnica». U konkurenciji pionira i kadeta priznanja su dodeljena nadama srpskog karatea - Anastasiji Bukva i Nikoli Aranđeloviću iz karate kluba «Crnica». 

Kada je reč o Tijani Kaličanin valja reći da je na svim maratonima pokazivala izuzetne rezultate i da su tek ponegde ispred nje bile mnogo starije i iskusnije maratonke iz drugih zemalja sa većom tradicijom. 

Ove godine posebno će joj u sećanju ostati maraton Ohrid u Makedoniji koji se plivao za FINA GRAND PRIX. Ona je stazu od 32 kilometara preplivala za 7 časova i 30 minuta. Ovaj rezlutat je zavredeo, za naše prilike, odlično šesto mesto, a u četrdesetogodišnju istoriju ohridskog maratona ući će kao najmladja učesnica koja ikad preplivala Ohrid. 

Kada je «preveslala Makedonsko more» 19. jula 2008. imala je samo 16 godina, što govori da se ova juniorka uspešno bori sa daleko iskusnijim seniorkama.

Tekst i foto: M. Ilić

Pogledajte još