Dačić: Spreman sam da preuzmem odgovornost

"Iz naših razgovra sa SNS i URS dogovorili smo se da će oni podržati i pordržavaju ovaj dogovor koji smo danas postigli a to znači da će podržati mene za mandatara", rekao je Dačić.

On je istakao da će se razgovori nastaviti, sutra sa SNS, a u narednim danima sa svim drugim strankama koje će biti upoznate sa glavnim tačkama programa buduće vlade i otvorenošuću da u tu parlamentarnu većinu uđu i neke druge stranke.

"Naša koalciija je bila dovedena pred pitanje hoće li da preuzme odgovornost za vođenje vlade Srbije", rekao je Dačić i naglasio da je spreman da preuzme tu odgovornost.

Biografija Ivice Dačića

Dačić je do sada obavljao dužnost prvog potpredsednika vlade, zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova. Na tim funkcijama nalazio se od jula 2008. godine.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je od decembra 2006. godine.

Bio je član stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Za saveznog poslanika u Veću građana tadašnje Savezne skupštine izabran je 1992, a za republičkog poslanika 2004. godine.

Rođen je 1. januara 1966. u Prizrenu, osnovnu školu završio je u Žitorađi, gimnaziju u Nišu, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, sa najvišim ocenama.

Predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije bio je od Šestog kongresa 18. januara 2003. godine.

Bio je prvi predsednik mladih socijalista 1990. godine i portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine, kao i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograda. Od 2000. do 2003. godine potpredsednik je Socijalističke partije Srbije.

Dobio je priznanje "Najevropljanin", za 2009. godinu, kao ličnost koja je dala presudan doprinos modernizaciji Srbije.

Dačić je bio ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Bio je i predsednik Košarkaškog kluba "Partizan", i potpredsednik nacionalnog Olimpijskog komiteta.

Govori engleski i ruski jezik. Izjašnjava se kao Srbin, pravoslavne vere. Oženjen je, ima sina i ćerku.

Tanjug

Pogledajte još