Rashladite se uz čaj kao i Rusi

Umorni i malaksali, jedva čekamo da uđemo u prostorju sa klima uređajem i popijemo neko piće sa ledom, pa se potom kada ponovo izađemo napolje pitamo zašto nam nije dobro?

Lekari savetuju da probate ruski sistem hlađenja! Rusi leti piju topao čaj i odlaze u saunu.

Uz napomenu da su se klime nekada lakše podnosile, stručnjaci,upozoravaju da klima uređaji i pomažu i odmažu. Dok su se nakada toplote lakše podnosile danas se kuka na 28 stepeni.

Ne više od pet stepeni
Lekari ne preporučuju da razlika između spoljašnje i temperature bude veća od pet stepeni. Kada je 40 stepeni napolju ovo je skoro nemoguće, ali ipak može se živeti i raditi i u prostoriji u kojoj je 26 stepeni.

- Ako čitav dan radimo na 19 stepeni, krvni sudovi se sužavaju. Kada izađemo na 35 stepni sudovi se naglo prošire, dolazi do pada pritiska. Osećamo se umorno, malaksalo i nismo u stanju da funkcionišemo - kažu lekari.

(old_image)


Zdrav način hlađenja

Da bi hlađenje prostorija bilo efikasno i zdravo, moramo da zatvorimo prozore i spustimo roletne tokom dana. Stan provetravajte tokom noći.

Bitno je ne praviti veliku razliku između spoljne i unutrašnje temperature. Čaša hladne vode se odmah izbaci iz tela preko znoja, jer dolazi do kondenzacije, dok čaša vode sobne temperature ostaje u organizmu i daje potrebnu rehidrataciju.

Rusi tako leti piju topao čaj i idu u saunu (naravno, ko može), dok zimi jedu sladoled i tuširaju se hladnom vodom.

Pogledajte još