Rashladite se uz čaj kao i Rusi

0

Dok na plus 40 sedimo ili radimo u rashlađenoj prostoriji i pijuckamo hladno piće, često se pitamo kako smo mogli da živimo bez klime. Onda izađemo napolje i nije nam dobro.

Umorni i malaksali, jedva čekamo da uđemo u prostorju sa klima uređajem i popijemo neko piće sa ledom, pa se potom kada ponovo izađemo napolje pitamo zašto nam nije dobro?

Lekari savetuju da probate ruski sistem hlađenja! Rusi leti piju topao čaj i odlaze u saunu.

Uz napomenu da su se klime nekada lakše podnosile, stručnjaci,upozoravaju da klima uređaji i pomažu i odmažu. Dok su se nakada toplote lakše podnosile danas se kuka na 28 stepeni.

Ne više od pet stepeni
Lekari ne preporučuju da razlika između spoljašnje i temperature bude veća od pet stepeni. Kada je 40 stepeni napolju ovo je skoro nemoguće, ali ipak može se živeti i raditi i u prostoriji u kojoj je 26 stepeni.

Ako čitav dan radimo na 19 stepeni, krvni sudovi se sužavaju. Kada izađemo na 35 stepni sudovi se naglo prošire, dolazi do pada pritiska. Osećamo se umorno, malaksalo i nismo u stanju da funkcionišemo – kažu lekari.


Zdrav način hlađenja

Da bi hlađenje prostorija bilo efikasno i zdravo, moramo da zatvorimo prozore i spustimo roletne tokom dana. Stan provetravajte tokom noći.

Bitno je ne praviti veliku razliku između spoljne i unutrašnje temperature. Čaša hladne vode se odmah izbaci iz tela preko znoja, jer dolazi do kondenzacije, dok čaša vode sobne temperature ostaje u organizmu i daje potrebnu rehidrataciju.

Rusi tako leti piju topao čaj i idu u saunu (naravno, ko može), dok zimi jedu sladoled i tuširaju se hladnom vodom.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.