Sindikati traže garancije da će Železara raditi

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) - Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije saopštili su u četvrtak da će se u ponedeljak, 2. jula sastati sa menadžmentom Železare Smederevo i predstavnicima Vlade Srbije i da očekuju da će dobiti garancije da druga visoka peć neće biti ugašena.

Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnih sindikata metalaca Srbije rekli su na konferenciji za novinare da su spremni za svaki vid sindikalne borbe i to već sledeće nedelje, ukoliko se obustavi proizvodnja u Železari.

Kako su naveli, očekuju da će u ponedeljak dobiti i pismene garancije da će Železara nastaviti da radi i da "nema opuštanja dok se ne doneseu konkretne mere".

Predstavnici sindikata navode da žele punu uposlenost i da su spemni da rade, samo ukoliko im se obezbede poslovi.

Sindikati Železare izneli su podatke da u toj kompaniji radi oko 5.000 radnika i da su poslovi ugovoreni za jul i avgust, kao i da su plate redovne i kreću se izmedju 35.000 i 40.000 dinara.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je u sredu da Vlada traži način da Železara Smederevo ne obustavi proizvodnju, a postoji mogućnost da se druga visoka peć u toj čeličani privremeno stavi u režim "tihog hoda".

Pogledajte još