„Delča a i u škripcu"

Pre pet godina Delča je objavio album koji je nazvao „Krenuo sam davno, ne sećam se gde“. Kojim god stazama da je išao, susreli smo ga na jednom koncertu koji je sada ovekovečen i na CD-u nazvanom pomalo neobično – „Delča a i u škripcu – jubilarnih 20 i nešto godina“ (Automatik) . Mesto – Dom omladine, datum - 10. mart. Godina ? Nije baš ta koja je na više mesta odštampana na disku i u bukletu – 2007, kroz Delčinu karijeru, sa akcentom na hitove iz perioda „Škripca“ prošetali smo ipak godinu dana ranije.

Beše to dobar koncert, ujedno i jedini, bez reprize, ne samo kad je Beograd u pitanju. Delča je okupio esenciju muzičara sa kojima je sarađivao od početaka sve do vremena sadašnjeg, a lepom utisku su doprineli i gosti (Laki pingvini i Peđa D’Boy) koji te večeri nisu bacili senku na period kada su bili najpopularniji.

Promocija albuma upriličena je u klubu „Šipražje“. Haos u saobraćaju koji je vladao uslovio je sveopšte kašnjenje – to smo iskoristili da Delča, pre zvaničnog obraćanja, kaže ponešto za naš portal.

- Nije bilo ništa planirano. Sat vremena pre početka koncerta doveli smo čoveka koji je snimio sve na 24 kanala. Dugo je to stajalo sa strane, onda sam konačno odneo snimak kod Olivera Jovanovića, on ga je remiksovao. Na kraju, shvatio sam da je to strašno dobro i da je glupo da se ne pojavi.

Većina pesama je iz perioda grupe „U škripcu“, međutim, to ne znači da se jedna od najpopularnijih beogradskih grupa osamdesetih godina vraća na scenu.

- To čak i piše na disku. Bend je postojao do 91, 92. i to je to. Bilo je jako teško da napišem: Delča a i članovi grupe „U škripcu“ koji su došli na koncert da sviraju, zato sam se odlučio za varijantu „Delča a i u škripcu“. Jesu to te pesme, jesu ljudi koji su svirali u toj grupi, ali to ipak nije „Škripac“.

Šta konkretno sprečava okupljanje grupe posle više od decenije i po, kada ste već „tu negde“, svirate stare hitove...?

- Ništa konkretno. Svako je u nekim svojim poslovima, možda ne žele da se to baš tako radi. Veći deo benda je za to da ta priča ostane takva kakva jeste, a ovo je samo mali podsetnik za sve koji su to slušali nekada. Oni koji nikada nisu čuli mogu da se uvere koliko je tu bilo dobrih pesama.

Nešto novo se ipak kuva, Delča sprema četvrti solo album i planira da ga objavi na proleće.

- Nadam se ponovo saradnji sa „Automatikom“. Dobre su pesme, meni se dopadaju, valjda će se svideti još nekom.

Stilski – bilo je tu dosta „šetanja“ i eksperimentisanja posle „Škripca“. Multimedijalni umetnik najavljuje da će se povratak mejnstrim pop roku, najavljen na prošlom albumu, i sada osetiti.

- Volim ja i dalje da „šetam“, ali, neće tu sad biti nikakav radikalan „šet“. Dominiraće gitarski zvuk, to je najpribližnije mom senzibilitetu. Pesme će biti normalne, imaće početak, sredinu i kraj.

Do tada, ima vremena da još poneki put, uz zvuke iz Doma omladine, siđemo do reke, proslavimo nastupajuće „Nove godine“ i u hladnim zimskim danima se setimo nekog davnog, davnog, „našeg“ leta.

Milan Ćunković

Pogledajte još