Erotski roman "Pedest nijansi" najčitaniji roman godine

Za samo nedelju dana prvi deo ove trilogije pod nazivom "Fifty Shades of Grey" prodat je u više od sto hiljada primeraka, čime se našao u vrhu liste najčitanijih knjiga 2012. koju objavljuje dnevnik "The New York Times".

Roman prati mračnu vezu studentkinje i perverznog milijardera i prvi je deo trilogije - ostala dva su "Fifty Shades Darker" i "Fifty Shades Freed".

Uspeh Džejmsove, kako prenosi britanski "The Guardian", je to što menja način na koji javnost gleda - i kupuje - erotiku koju uvodi u mejnstrim literaturu.

Feministkinja i književnica Stela Dafi misli da su izdavači "poludeli" za ovom vrstom literature zbog toga što ona ohrabruje i osnažuje žene.

"Seks se prodaje i izdavači moraju da zarade u doba recesije kao i svi ostali", smatra Dafi.

Međutim, nisu svi oduševljeni usponom "lake literture" jer je roman zabranjen u mnogim bibliotekama širom SAD uz obrazloženje "da su se nekada knjige erotskog sadržaja čitale krišom, a danas se mogu naći u svakom hipermarketu", navodi sajt "Variety".

S druge strane, na veb sajtu amazon.com - prva tri mesta zauzimaju sve tri knjige serijala.

Ovaj roman do sada je samo u SAD prodat za tri meseca u petnaest miliona primeraka, prava su prodata u trideset sedam zemalja, a cena plaćena za ekranizaciju knjige postigla je apsolutni rekord – čak pet miliona dolara.

E. L. Džejms, doskora nepoznatoj engleskoj televizijskoj producentkinji, ovo je debitantsko književno delo, a u brojnim intervjuima priznaje kako je još uvek iznenađena uspehom svojih knjiga.

Prvi deo trilogije pojaviće se u domaćim knjižarama 5. jula, a do kraja godine "Laguna" će objaviti i ostala dva nastavka.

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još