Italija u finalu prvenstva Evrope

Oba gola za Italijane dao je napadač Mario Baloteli, u 20. i 36. minutu, dok je jedini pogodak za Nemce postigao Mesut Ozil iz penala u sudijskoj nadoknadi utakmice.

Italija će u finalu igrati protiv Španije, u nedelju, 1. jula na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Baloteli odveo Italiju u finale

Nemci su bolje počeli utakmicu, vršili pritisak na Italijane i stvorili nekoliko šansi, međutim Andrea Pirlo je u petom minutu sa gol linije "skinuo" šut Matsa Humelsa.

"Panceri" su do gola mogli i u 13. minutu kada je Žerom Boateng oštro ubacio loptu u peterac, golman Italije Đanluiđi Bufon izbio do Barzaljija, od koga se ona odbila i za malo završila u golu.

Italijani su posle te šanse imali dva dobra pokušaja Rikarda Montoliva i Antonija Kasana iz daljine, ali je oba puta siguran bio golman Nemačke Manuel Nojer.

"Azuri" su do vođstva došli posle odlične akcije Kasana po desnoj strani, kada je "okrenuo" Humelsa i centrirao, a Baloteli je na petercu bio spretniji od Holgera Badštubera i udarcem glavom savladao Nojera.

Posle vodećeg gola Italijana, Nemci su imali dva dobra pokušaja Mesuta Ozila i Samija Kedire, čije je šuteve sa 25 metara Bufon odlično odbranio.

Drugi pogodak Baloteli je postigao u 36. minutu posle lepog pasa Montoliva, nakon čega je napadač Mančester sitija izbegao ofsajd, izašao sam ispred Nojera i sa 16 metara "zakucao" loptu u gol.
(old_image)
Selektor Nemačke Joakim Lev uveo je na poluvremenu u igru Miroslava Klozea i Marka Rojsa, što je njegovoj ekipi donelo nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka.

Rojs, ipak, iz tri odlične šanse nije uspeo da savlada Bufona, pa su Italijani ponovo preuzeli kontrolu nad utakmicom.

POGLEDAJ VIDEO: Baloteli odveo Italiju u finale

Nemci su u poslednjih 20-ak minuta utakmice krenuli ofanzivno, što je protivnicima ostavilo dosta prostora za kontranapade, koje oni nisu iskoristili.

Najbolju takvu priliku Italijani su imali u 82. minutu, kada je Antonio Di Natale izbegao ofsajd i izašao sam ispred Nojera, ali je bio neodlučan pa su ga protivnički defanzivci stigli i omeli da postigne gol.

Pritisak Nemačke pred kraj meča se delimično isplatio pošto je sudija Stefan Lanoj svirao penal u 91. minutu, iz kojeg je Ozil postigao gol, ali je ostalo malo vremena za drugi, pa su se Italijani pobedom 2:1 plasirali u finale.

"Azuri" će se za titulu boriti protiv aktuelnog evropskog i svetskog šampiona, selekcije Španije.

Italijani su jedinu titulu prvaka Evrope osvojili 1968. u svojoj zemlji, a u finalu su igrali još 2000. godine kada su zlatnim golom poraženi od Francuske.

Beta

Pogledajte još