Krv "optužuje" stomak

Umesto da vrše biopsiju, lekari iz Centra za genetski inženjering i biotehnologiju u Havani koriste brzu i jednostavnu tehniku kojom se, prepoznavajući antitela u krvi, može utvrditi obolenje.

"Reč je o izuzetno preciznom otkrivanju obolenja tankog creva u pacijenta sa najčešće teško ustanovljivom i netipičnom dijagnozom" - piše dr Luis Sorel u studiji objavljenoj nedavno u uglednom medicinskom časopisu "Lanset" (Lancet).

Takozvani "koelitis" izaziva "odbijanje" digestivnog trakta da "prihvati" gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Gluten u obolelih izaziva nadimanje, dijareju, bolove u stomaku, vrtoglavicu i naglo gubljenje telesne težine. A poremećaji u organima za varenje vode do ozbiljnog nedostatka vitamina.

Jedini lek protiv ove bolesti je izbegavanje hrane koja sadrži gluten kao što su hleb, cerealije i bilo koji drugi proizvod od brašna.

Test obavljen na 90 dobrovoljaca otkrio je u 50 slučajeva početke koelitičkog obolenja ali i precizno pokazao da u ostalih nije bilo nikakvih najava obolenja.

Dr Sorel je test nazvao "imunohromatografska analiza" a uzorak se potapa u plazmu ili serum i pokazuje dve "mrlje" za pozitivne i jednu "mrlju" za negativne slučajeve.

On je posebno naglasio da ova metoda može biti izuzetno korisna u dijagnosticiranju takozvanih "visokorizičnih grupa" pacijenata, kao što su oboleli od dijabetesa, "Daunovog sindroma", raznih oblika "autoimunih obolenja" i bliskih rođaka već obolelih.

 HAVANA, 30. decembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još