Hrvatske železnice smanjuju broj vozova i za Srbiju

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) - Plan Hrvatskih železnica da obustave saobraćaj 46 medjunarodnih vozova odraziće se i na saobraćaj izmedju Srbije i Hrvatske, rekao je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

"Ovakva najava Hrvatskih železnica svakako da će se odraziti i na železnički saobraćaj izmedju Srbije i Hrvatske pa bi, prema ovim najavama, od deset vozova koji medjusobno saobraćaju izmedju dve države, na prugama ostalo samo četiri, dok bi čak šest bilo ukinuto", naveo je Stanisavljević u pisanoj izjavi za EurAktiv Srbija.

Kako je istakao, deo vozova može da nastavi da saobraća ako zaintresovane železničke uprave plate Hrvatskim železnicama nadoknadu za korišćenje infrastrukture.

"Primera radi, da bi u saobraćaju i po novom redu vožnje ostao voz izmedju Beograda i Sarajeva, zainteresovane železničke uprave (železnice Srbije, Republike Srpske, BiH) trebalo bi da godišnje izdvoje oko 650.000 evra", navodi se u pisanoj izjavi Žleznica Srbije.

Trenutno vozovi iz Srbije saobraćaju ka Splitu, i preko Zagreba i Ljubljane ka Filahu u Austriji, a prolaze preko hrvatske teritorije na putu do Sarajeva.

Pogledajte još