Tri domaća filma na Festivalu u Karlovim Varima

Vuletićeva ljubavna komedija, u kojoj selektori festivala posebno izdvajaju inteligentni humor i ironiju, jedan je od tri srpska filma od ukupno 217 filmova koliko će ove godine od 29. juna do 7. jula biti prikazano na festivalu A kategorije u poznatoj češkoj banji.

Za sekciju "Drugi pogled" odabran je film Maje Miloš "Klip" o traganju za identitetom posleratne generacije mladih u Srbiji, a za sekciju koja uvek izaziva veliko interesovanje publike u Karlovim Varima, "Forum nezavisnih", film Miroslava Momčilovića "Smrt čoveka na Balkanu".

U glavnoj takmičarskoj sekciji, u čijem žiriju je i hrvatski režiser Rajko Grlić, ove godine medju 12 filmova nema predstavnika kinematografija zapadnog Balkana.

U 16 programskih sekcija, od kojih je tri takmičarske i četiri retrospektive, festival u Karlovim Varima domaćin je 22 svetske premijere, 35 međunarodnih i osam evropskih premijera pojedinih filmova.

Glavne zvezde festivala ove godine su dve glumačke legende, Helen Miren i Suzan Sarandon, koje će u Karlovim Varima preuzeti Kristalni globus za doprinos svetskoj kinematografiji.

PRAG, 29. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još