Luka Bar važna za Srbiju

Privrednici uvek prvi krenu i otvore puteve, prevazilazeći probleme koje stvaraju političari, rekao je juče u Beogradu ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije, Velja Ilić. Na prvom velikom susretu crnogorskih i srpskih privrednika posle osamostaljenja dve države sa preko 120 učesnika, Ilić je ocenio da je razvoj srpske privrede vezan za crnogorsku odnosno da je strategija razvoja dve države jedinstvena. Ilić je istakao da je Luka Bar strateški važna za Srbiju, a da je u planu i izgradnja autoputa do Bara.

Tender za izgradnju autoputa Horgoš−Beograd−Požega (do Bara onda nema još mnogo) završava se 5. avgusta i to će biti nova kopča dve privrede, istakao je Ilić Predsednik Privredne komore Beograda koja je domaćin Poslovnog foruma Montenegro Biznis Alijansa (MBA) − Privredna komora Beograda, Milan Janković istakao je interes za proširivanje sveukupne saradnje Srbije i Crne Gore navodeći najnoviji primer ulaska srpske kompanije Delta M na crnogorsko tržište. Janković je zajedno sa potpredsednikom Vlade Crne Gore, Branimirom Gvozdenovićem potpisao na kraju skupa sporazum o saradnji Privredne komore Beograda i Montenegro Biznis Alijanse koji je osnova za kontinuiranu saradnju na novim osnovama na svim privrednim sektorima, ali posebno u infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu. Gvozdenović je kazao da je Vlada Crne Gore „opredelila visok prioritet saradnji sa Crnom Gorom“ i obavezala se na ravnopravan položaj srpskih i crnogorskih preduzeća u poslovanju uključujući pravo na imovinu, nediskriminacioni poreski sistem i punu pravnu zaštitu.

Govoreći o privrednom ambijentu, Gvozdenović je istakao da je stepen zaduženosti Crne Gore najniži u regionu, javni dug smanjen na 42,7 odsto BDP, a inflacija je svedena na 1,8 odsto. U fokusu je završetak privatizacije (još 20 odsto), a u toku su tenderi za prodaju TE i Rudnika uglja Pljevlja, HTP Boka i UTIP Crna Gora. Do kraja godine biće objavljen tender za prodaju Željezare Nikšić, manjinskog paketa Crnagoraputa, Brodogradilišta Bijela (ponovljen), Instituta Simo Milošević, Duvanskog kombinata Podgorica, hotela u Petrovcu, Ulcinju i Kolašinu.

Gvozdenović je napomenuo da je turizam, strateška razvojna grana Crne Gore i trenutno jedno od najbrže rastućih tržišta u svetu sa projektovanim rastom od 10 odsto godišnje. Velike investicione mogućnosti pruža Ada Bojana, Velika plaža, kao i plaže u Buljaricama, Valdanosu, Njivicama. Strateške grane su po njemu i energetika, drvoprerada i poljoprivreda. Izvršni direktor Agencije Crne Gore za promociju investicija (MI− PA), Petar Ivanović rekao je da se ove godine očekuju strane investicije od 230 miliona evra, a prihod od turizma preko milijardu evra. (“Pregled”)

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.