Povampirena istorija: Linkoln ubica vampira

Pisac Set Grejem-Smit je 2009. godine pokrenuo novi trend knjiga koje mešaju žanrove – književni bućkuriš – svojom knjigom "Gordost i predrasude i zombiji". Nije mu bilo dosta što se likovi Džejn Ostin bore sa neumrlima, već je naredne godine zadao novi udarac idejom da se Abraham Linkoln, 16. predsednik Sjedinjenih Američkih Država poznat kao najbaksuzniji posetilac pozorišta, potajno borio protiv vampira u želji da okonča Građanski rat koji je rastrzao njegovu voljenu zemlju.

Knjiga, zapravo, ne pokriva samo njegovu političku karijeru, već obuhvata veliki deo njegovog života, počevši sa nesrećnim vampirskim susretom u mladosti, a zatim prati njegovu nepoznatu borbu sa zubatim čudovištima, rame uz rame sa njegovim političkim usponom i udelom u ukidanju robovlasništva. Bio je to izdašan koncept, a Timur Bekmambetov je zajedno sa Timom Bartonom pojurio da ugrabi prava. Grejem-Smit je dobio čast da svoju knjigu prilagodi scenariju, zajedno sa scenaristom Šerloka Holmsa, Sajmonom Kinbergom.

Ali uz veliku priču idu i veliki izazovi, naročito kada priča obuhvata 40 godina i ima ogromnu glumačku ekipu. Nije bilo lako oživeti sve to. "Kada čujete naslov Abraham Linkoln – ubica vampira, to je jedna složena metafora", kaže Fransoa Odi, koji je već radio na filmovima o herojima.

- Ako već očekujete od publike da poveruje u jednu stvar, koja je potpuno neverovatna, onda morate da im stvorite svet koji je sasvim prizeman i ubedljiv da biste ih uvukli u priču. Ja sam odrastao uz filmove nakon čijeg kraja lako zamislite likove koji nastave sa svojim životima, žive priču dalje u vašoj mašti. Meni je bilo bitno da stvorim prizemljeni svet Amerike iz devetnaestog veka koji će publici biti savršeno uverljiv.

Pogledajte još